Mor Josep Coll i Bardolet


El pintor Josep Coll i Bardolet, nascut a Campdevànol (Catalunya) el 1912 i instal·lat a Valldemossa des del 1940, ha mort avui als 95 anys, després d'haver-se consagrat com un dels principals pintors de la història de Mallorca per la seva sensibilitat per la terra i la gent del seu municipi d'adopció. En un comunicat difós avui, l'Obra Cultural Balear (OCB), de la qual va ser soci fundador, ha assenyalat que, amb estudis a Tours, Madrid i Brussel·les, Coll i Bardolet va consagrar gran part de la seva obra a reflectir el paisatge i el folklore de Mallorca.

"Coll i Bardolet va saber transmetre, al llarg de la seva trajectòria, els colors i les llums propis del Mediterrani", han apuntat des de l'entitat cultural, els quals han afirmat que la seva obra és el retrat d'una Mallorca, la preturística, en procés de desaparició. Entre els seus quadres han destacat també els de temàtica folklòrica i les natures mortes. Procedent d'un entorn catòlic i catalanista, Josep Coll i Bardolet es va comprometre des del començament amb el procés de recuperació lingüística i cultural de la seva terra d'adopció, sent una de les trenta i una persones que, el 1962, van participar en la fundació de l'OCB. La seva relació amb l'OCB de Valldemossa "va ser especialment intensa, fins al punt d'il·lustrar, durant molts anys, la portada de la revista Miramar", han agregat.

D'aquesta manera, l'entitat ha lamentat "profundament" la seva mort i el consideren "un exemple de compromís amb les idees que ha defensat l'OCB des del seu naixement: una Mallorca més culta, més conscient de les seves arrels i, per tant, més lliure. Amb Josep Coll i Bardolet ha mort un gran artista, un dels que va saber reflectir millor el paisatge i les arrels mallorquines", han manifestat.

Mentrestant, el president del Govern, Francesc Antich, amb la resta de membres de l'executiu autonòmic, ha manifestar les seves condolences per la pèrdua del pintor, qui, ha subratllat, "va saber plasmar la llum i la vida de l'illa, i va ser un insigne exponent de la cultura i la tradició pictòrica mallorquines". També la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, ha lamentat "profundament" la mort de Coll i Bardolet, de qui ha destacat la seva vessant artística i, sobretot, la seva relació "estretíssima" amb Mallorca. Armengol ha recordat que el pintor català feia 67 anys que s'havia instal·lat a Valldemossa, i alhora ha ressaltat la seva "gran capacitat d'integració i la seva col·laboració desinteressada en tot allò que era l'activitat cívica del municipi".

Entrades populars