"Muntañola, l’art de riure" a Vic


L’Obra Social Caixa Sabadell i el Museu de l’Art de la Pell presenten del 20 de juliol al 26 d’agost a Vic (al mateix museu) “Muntañola. L’art de viure, l’art de riure”. Aquesta exposició antològica mostra un recorregut per la vida i l’obra del genial dibuixant amb més de 200 il•lustracions –una quarantena de les quals, originals–, acudits, anuncis, reproduccions de pàgines i la projecció del curt d’animació “El fakir González” (1942). L’exposició es podrà veure de dimarts a dissabte d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 i els diumenges i els festius d’11.00 a 14.00.


[bio] Joaquim Muntañola (Barcelona, 1914), conegut popularment per “Muntañola”, nom amb què acostuma a signar, és nebot de l’editor i dibuixant Antoni Muntanyola “Amyc”. Va començar la seva carrera en revistes catalanes com Xut!, L’Esquitx, En Patufet i El be negre. Tot i que la major part de l’activitat de Muntañola es va dur a terme en plena vigència de la censura, el dibuixant va saber fer subtilment la seva crítica implacable. L’enginy inesgotable de Muntañola ha fabricat centenars de milers d’acudits i la seva personalitat inquieta els ha distribuït en diverses disciplines: vinyetes a la premsa, contes, novel•les, obres de teatre, guions de ràdio, de teatre, de cinema, entre d’altres. Sempre amb un toc fresc i desimbolt, és un home que ha dedicat la seva vida a fer riure els altres.


Els seus dibuixos són vius i amables, el traç és directe i ràpid i els acudits són senzills però efectius. Aquesta és una característica que ha permès que els seu acudits resisteixin molt bé el pas del temps i continuïn la recerca del contrast, la incongruència i de posar el dit a l’ull a les hipocresies quotidianes. Al 1943 va editar el seu primer llibre “160 chistes ilustrados”, un recull d’acudits publicats a la revista Atalaya. Durant aquell any va dibuixar una vinyeta gegant cada dia en una tanca de la Plaça de Catalunya que publicitava Caldo Potax. A partir dels anys 40 va crear per a TBO personatges com Angelina y Cristóbal, doña Exagerancia i Josechu el Vasco. Entre els anys 40 i 50 comença a col•laborar en publicacions com El Correo Catalán, Tele-Estel, Dicen, Mundo Deportivo i Vida Deportiva, entre d’altres.


D’altra banda també és autor de novel•les humorístiques com “Han arribat dos homes” i de vuit comèdies teatrals entre les quals destaquen “El Baldiri de la Costa”, “Ja tenim 600”, “Ronyons de Recanvi” o “Futbol de nit”. També ha estat cartellista i crític cinematogràfic. L’any 2000 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya i va començar la seva col•laboració setmanal al programa “El món s’acaba” de Catalunya Ràdio./Osona.com


EXPOSICIÓ: “Muntañola. L’art de viure, l’art de riure”
ORGANITZA: Obra Social Caixa Sabadell i Museu de l’Art de la Pell
LLOC: Museu de l’Art de la Pell (Arquebisbe Alemany, 5. Vic)
DATES: del 20 de juliol al 26 d’agost del 2007
HORARI: de dimarts a dissabte d’11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 i els diumenges i els festius d’11.00 a 14.00

Entrades populars