14 murals de Sorolla podrien mostrar-se al MNAC



El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) està ultimant l’acord per a poder albergar l’exposició dels 14 murals de Joaquín Sorolla (València, 1863-1923) de la Hispanic Society de Nova York, que s’exposaran pròximament al Centre Cultural Bancaixa de València després de la seua restauració, segons ha revelat avui la directora del museu català, Maite Ocaña.

Està previst que la sèrie “Visions d’Espanya”, que eixirà per primera vegada de la Hispanic Society de Nova York, es mostre a Espanya fins al 2009. Els 14 murals de Sorolla, pintats entre 1913 i 1919 per encàrrec de la Hispanic Society, recalaran en primer lloc a la ciutat de València i passaran a continuació per Sevilla, Catalunya, Bilbao i, finalment, el Museu del Prado de Madrid.

D'altra banda, la plenitud del romànic a Catalunya i el Mediterrani, la primera antològica de Julio González a Barcelona i una mostra de peces dadaistes de Marcel Duchamp, Man Ray i Francis Picabia seran les exposicions estrella del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per al 2008. A aquestes tres grans exposicions de l'any se sumaran una de dibuixos i pintures d'Eugenio Lucas, artista seguidor de Goya, i un recorregut per la moneda durant l'ocupació napoleònica, coincidint amb el bicentenari del començament de la Guerra de la Independència.

La temporada 2008 del MNAC començarà al febrer amb l'exposició 'Catalunya i el Mediterrani en la plenitud del romànic (1120-1180). Barcelona-Tolosa-Pisa', una exposició de més d'un centenar de peces procedents de museus de tot el món. Maite Ocaña ha destacat que en aquesta exposició es podran veure relleus que mai havien estat junts i que suposa "un pas important" per al MNAC. Una de les sales temporals del MNAC recrearà digitalment el pòrtic del Monestir de Ripoll.

Després del romànic, el MNAC posarà la seva mirada a la producció dadaista de Marcel Duchamp, Man Ray i Francis Picabia, amb una exposició en col·laboració amb la Tate Modern que reunirà aproximadament 300 obres. Ocaña ha remarcat que era una "bona oportunitat" per col·laborar amb la Tate Modern i per reflectir les relacions dels artistes amb Barcelona. Aquesta exposició es veurà en el MNAC a l'estiu pel que preveu atreure públic turista.

La següent exposició serà l'exposició 'Juli González', la primera antològica dedicada a Barcelona a l'artista i amb la qual es pretén saldar "un deute" que la ciutat té amb ell. La mostra inclourà escultures de ferro, dibuixos i objectes d'aquest "renovador de l'escultura", com l'ha definit Ocaña. Tant Ocaña com la sotsdirectora del MNAC, Cristina Mendoza, han subratllat que és un artista que "no és tan conegut com mereixeria" i que és usual desconèixer que va néixer a Barcelona i que va iniciar a la ciutat la seva trajectòria artística.

Paral·lelament a l'exposició de Juli González, que tindrà lloc a partir de novembre del 2008, el MNAC dedicarà una exposició de petit format als dibuixos d'Eugenio Lucas, pintor romàntic seguidor de Francisco de Goya. El Gabinet de Numismàtica del MNAC dedicarà la seva exposició anual a la moneda durant l'època napoleònica, en què també tindrà un paper la medalla commemorativa i les condecoracions.

La directora del MNAC ha dit que, "de moment" no hi ha projectes a curt termini per augmentar la col·lecció, tot i que el museu "busca" per enriquir els fons. En el capítol de xifres, el museu ha rebut entre gener i agost un total de 690.460 visitants i presenta un pressupost de 20,4 milions per a 2007. Ocaña ha destacat l'increment d'ingressos en l'apartat de lloguer de les instal·lacions.

Entrades populars