Miquel Barceló i Josef Nadj a Nova York
L'artista Miquel Barceló i el coreògraf Josef Nadj portaran el seu espectacle 'Paso doble' a Nova York, amb tres úniques funcions del 14 al 16 de setembre en el St.Ann's Warehouse, segons ha informat avui l'Institut Ramon Llull (IRL).
A 'Paso doble', l'espectador comparteix amb els artistes el procés de creació d'una obra que és, al mateix temps, un espectacle de dansa i d'arts plàstiques. Es tracta d'un quadre viu ja que en escena només apareixen dues figures --el coreògraf i el pintor-- que treballen per completar un gran mural amb l'únic so d'una gravació dels sorolls que es produeixen durant l'execució de l'obra.
Barceló juga amb dos elements aliens al procés de creació: la presència del ballarí i del públic, i la imposició d'una durada concreta de 50 minuts per completar l'obra en fang. El resultat és la producció d'una creació conjunta que conjuga els llenguatges dels dos artistes.
'Paso doble' es va estrenar en el Festival d'Avinyó del 2006 i ara arriba a Nova York, en el que serà l'estrena de l'obra a Amèrica, de la mà de l'IRL. El president del Govern, Francesc Antich, ha afirmat avui que Balears se sent "orgullosa" de tenir un artista amb projecció internacional tan important com el pintor Miquel Barceló, i també per tenir la possibilitat de participar en els projectes de la Fundació ONUART.
D'altra banda, el president de l'executiu autonòmic s'ha expressat així davant dels mitjans de comunicació a la presentació dels treballs de decoració que farà l'artista balear a la Sala XX del Palau de l'ONU, i que s'han iniciat avui. A més, Antich ha qualificat de "magnífica" aquesta iniciativa, i ha afirmat que el prestigi de Barceló repercuteix de "manera molt directa" en les Illes.
L'artista balear ha estat escollit per a l'elaboració del primer projecte de la Fundació ONUART, que neix per promoure l'art espanyol en els fòrums internacionals. Per a la rehabilitació de la volta de 1.500 metres quadrats de superfície, Barceló utilitzarà més de 30.000 quilos de pigments a crear un espai "molt orgànic" a base d'estalactites.
A manera d'estalactites i amb un efecte d'"espuma marina", a la cúpula de la nova Sala XX, que a partir de març del 2008 acollirà les reunions del Consell de drets humans i passarà a anomenar-se Sala dels drets humans i de l'Aliança de Civilitzacions, Barceló decorarà com si es tractés d'un "quadre gegantí" i amb l'ajuda d'un equip "de molt alt nivell", que garantirà la vida futura de l'obra.