'L'encant de la dona', retrats inèdits de Casas


El Gran Teatre Liceu de Barcelona ha inaugurat avui l'exposició 'L'encant de la dona' que reuneix per primera vegada 25 retrats on el pintor Ramon Casas va elogiar la dona modernista, a més de mostrar la seva estreta relació amb la música. Totes les dones que va pintar l'artista català es caracteritzen pels aires parisencs, a més de ser "guapes, modernes, pícares i sobretot misterioses", ha explicat el director del Museu de Montserrat, pare Josep de Calasanç Laplana, qui ha acceptat col·laborar en aquesta exposició amb 10 quadres que se sumen als que Casas va pintar per encàrrec per a la Rotonda del Cercle del Liceu.

Les obres que pertanyen al Cercle del Liceu estan ambientades en espais on la música és el centre de tota activitat. És per aquesta raó que la majoria dels quadres mostren dones de classe alta que acudeixen a l'òpera, a classe de ballet, al teatre, a un ball de sardanes o a un de caramelles. D'aquesta manera també queda reflectida l'afició que tenia Casas per la música. Les muses de Casas s'allunyen de ser un "objecte sexual", tot i que era un faldiller, i del "feminisme" i mostren una actitud amb "iniciativa" que es pot apreciar en quadres com el d'una dona darrere del volant del cotxe. Una visió inusual en aquella època on les dones gairebé no conduïen, segons ha explicat Laplana.

Fumar en públic tampoc era habitual en el cercle femení, però l'exposició inclou el quadre 'La cigarette' que Casas va retratar per a l'empresa tabacalera Job, en què apareix una jove que mira una cigarreta encès. Casas va viure i va aprendre l'ofici de pintor a París, on "va trobar el model de dona" a través de les muses que anaven protagonitzant els seus quadres, com és el cas de Júlia Peraire, qui es va casar amb el pintor després de 16 anys de relació. A la mostra de 'L'encant de la dona' es troba un dels tres quadres on apareix Peraire, el 'Sargantain'.

Aquesta exposició oberta al públic i composta per 23 olis i dos dibuixos del pintor retratista es podrà veure fins al 21 d'octubre i s'ha fet amb motiu de l'aniversari del Liceu, que porta en funcionament 160 anys.

Entrades populars