LLibres d'artista catalans a Frankfurt


Vicenç Altaió és un dels comissaris de la mostra.

El Museum für Angewandte Kunst de Frankfurt inaugurarà el 26 de setembre l'exposició 'visualKultur.cat', un recorregut inèdit per la cultura visual catalana dels últims 40 anys a través dels llibres d'artista. Comissariada per Vicenç Altaió i Daniel Giralt-Miracle, la mostra reuneix un centenar d'obres que, en format llibre, han sabut combinar el treball d'artistes, escriptors, dissenyadors i editors convertint el llibre en una obra d'art.

La mostra la componen un centenar d'obres d'artistes, que van des de la pervivència de les avantguardes amb Joan Miró, Salvador Dalí i Antoni Tàpies, fins als dissenyadors gràfics actuals, sense oblidar la primera generació de la democràcia amb Perejaume o Jaume Plensa i els autors de la projecció del disseny de la marca Barcelona, amb Javier Mariscal o Claret Serrahima.

Un dels comissaris, Vicenç Altaió, ha explicat avui a Barcelona que la mostra pretén explicar "la cultura visual a través dels llibres" en una exposició que no només es fixa en els grans noms, sinó en totes les tendències artístiques dels últims 40 anys. L'exposició mostra dos vessants d'una mateixa cultura: la submergida, des de les revistes 'Dau al Set' i 'Cave Canis' fins a les gràfiques ocultes, i la més innovadora dins del sistema productiu artesanal, industrial i tecnològic.

'visualKultur.cat' es construeix sobre la cultura literària dels artistes catalans, que han elegit des de textos procedents dels clàssics medievals com Ramon Llull, a autors contemporanis com Josep Palau i Fabre, Miquel Martí i Pol i Pere Gimferrer i referents universals com William Shakespeare i Franz Kafka. Altaió ha ressaltat les col·laboracions que s'han produït entre escriptors i artistes com les que es van produir entre Joan Miró i J.V.Foix o Antoni Tàpies i Joan Brossa. Ha dit que la mostra juga amb la "innovació i la persistència de la memòria".

Entre els llibres que es podran veure a Frankfurt figuren 'Tàpies-Llull', que uneix avantguardes i memòria; 'Quatre colors aparien el món', de Miró i Foix; 'Le mythe tragique de l'Angellus de Millet' de Dalí; 'Cop de poma', obra conjunta de Tàpies, Brossa, Mestres Quadreny i Moisès Villèlia, i 'El llibre de vidre', de Jaume Plensa y Antoni Tàpies Barba. El comissari ha dit que el projecte va més enllà de l'exposició amb l'edició del catàleg -"un treball d'investigació"- i la posada en marxa de la web www.visualkultur.cat, per multiplicar els recursos per donar a conèixer les lletres catalanes. Aquesta exposició romandrà al Museu d'Arts Decoratives de Frankfurt fins al 27 de gener del 2008, emmarcada en la programació de la cultura catalana com a convidada d'honor a la Fira del Llibre de Frankfurt. La mostra visitarà després diverses ciutats alemanyes.

Entrades populars