Escultures de Josep Maria Brull a Montserrat


Dues escultures de bronze de Josep Maria Brull, 'Llevantina amb xarxa' (1960) i 'El pinxo' (1968), han passat a formar part del fons d'escultura noucentista del Museu de Montserrat, segons ha informat l'Ajuntament de Ripollet.

La donació al director del Museu de Montserrat, P.Josep de C.Laplana, l'ha fet la filla de l'escultor, Núria Brull Braut, acompanyada d'una delegació municipal liderada per l'alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, familiars i membres de l'associació 'Amics de Brull'.

[bio] Josep M. Brull va néixer a Ascó (Ribera d’Ebre) el 1907, però als vint anys es va traslladar a Ripollet (Vallès Occidental), on va passar tota la seva vida, primer de mestre en aquesta localitat i després, durant trenta anys va impartir classes a l’Escola Industrial i d’Arts i Oficis de Sabadell. L’Ajuntament de Ripollet ha
declarat el 2007 Any Brull i, per aquest motiu, ha organitzat una exposició itinerant sobre l’artista.

La trajectòria pictòrica de Brull pot dividir-se en tres etapes: la popular, la de les pedres i la de la síntesi. En la seva primera època va centrar-se en l’elaboració de figures de pessebre, entrant en contacte amb el folklorista Amadeu Vives per tal de documentar les seves peces. A finals dels anys cinquanta Brull s’interessa, fruit de la seva observació de la naturalesa, per les pedres,
descobrint en el còdols figures amagades que l’artista transformarà en objectes artístics. Aquesta etapa de les pedres dóna pas, a l’inici dels anys seixanta, a l’etapa de síntesi en la qual l’artista resumeix en les seves obres la seva experiència vital i artística. L’obra de Brull de caràcter noucentista, on s’observen influències de mestres com Arístides Maillol o Joan Rebull, es caracteritza per la seva diversitat tant a nivell tècnic com temàtic.

Entrades populars