Un còmic guanya un dels premis Literaris a Lleida

El jurat dels Premis Literaris 2007 de Lleida ha fet public avui els guanyadors de l'edició d'aquest any, en què l'escriptor i professor de Batxillerat de Castelló de la Plana, Josep Conill ha guanyat la XXIV edició del premi d'assaig Josep Vallverdú.
El barceloní Xavier Vernetta ha obtingut el premi Lleida de narrativa amb un projecte sobre l'ambició i Miquel Àngel Bergés i Josep Maria Cazares, el premi Lleida en sentit ampli, que ha recaigut per primera vegada en un còmic. També per primera vegada, el jurat ha decidit deixar desert el premi de poesia Màrius Torres, que aquest any arribava a la seva dotzena edició.

'El trencaclosques de l'eriçó', de Josep Conill (Castelló de la Plana, 1961), és un assaig d'aforismes que en paraules de l'autor "és un passeig per la temàtica de la història occidental" amb reflexions sobre la religió, el temps, els costums, el periodisme, el sexe o l'amor, entre d'altres temes. Conill, que es va iniciar en la literatura amb la poesia, amb la qual ja el 2002 va guanyar el premi Les Talúries, es dedica des de fa temps a la sociolingüística.

Amb el títol 'El Nord', el projecte del còmic premiat de Bergés (Lleida, 1965) i Cazares (Sant Vicent de Castellet, 1958), pretén descobrir l'ànim de molts immigrants que surten d'Àfrica buscant el nord per acabar al carrer del Nord de Lleida, en un dels barris que concentren més immigrants africans.

Ambientada a Lleida, recollirà històries d'immigrants d'altres ciutats. No és la primera vegada que els autors treballen junts en una novel·la gràfica. '1936, Memòria d'un estiu', amb textos de Bergés i dibuixos de Cazares va ser el seu primer còmic junts. Bergés treballa ara a la novel·la 'L'univers inacabat' i Cazares compagina la seva feina com a dissenyador gràfic amb la de pintor. Aquest mateix any ha publicat un altre còmic amb el guió de Josep Vallverdú: 'La caiguda de Lleida, 300 anys'.

També està ambientat a Lleida el projecte de la novel·la guanyadora del sisè premi de narrativa. A 'Neva', Xavier Verneta reflexiona sobre els límits de l'ambició i situa l'escenari en els anys seixanta, en plena dictadura franquista.

La cerimònia de lliurament dels premis serà aquesta nit a l'Auditori Enric Granados i tindrà una actuació de la cantant Maria del Mar Bonet. Als premis, organitzats conjuntament per la Diputació i l'Ajuntament de Lleida, s'han presentat 74 obres. El premi d'assaig està dotat amb 9.000 euros, el de poesia amb 6.000 i els de narrativa, lligats a un contracte de producció, amb 12.000 euros cadascun.

Entrades populars