Napper i Frith al MNAC



El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acull des d'avui i fins al febrer de l'any vinent la primera exposició que reuneix el treball del fotògraf gal·lès Robert P. Napper, considerat un dels primers fotodocumentalistes, i que inclou fotos inèdites i àlbums originals de l'artista de mitjans del segle XIX.

La mostra, 'Napper i Frith. Un viatge fotogràfic per la Ibèria del segle XIX', té 124 instantànies preses per l'artista a Espanya, Portugal i Gibraltar com a encàrrec de la societat Francis Frith & Co, dirigida pel fotògraf Francis Frith, una de les primeres i més grans companyies dedicades a la producció de còpies fotogràfiques a l'engròs de l'època.

La mostra inclou fotos dels monuments i llocs d'interès, com l'Alhambra; les catedrals i esglésies de Burgos, Àvila i Madrid; vistes de Barcelona, Lleida i Tarragona, i de les ciutats portugueses de Porto, Lisboa i Coimbra de l'època.

L'exposició també mostra retrats de personatges característics de la Sevilla rural del XIX, com grups de gitanos, criats i pastors, que va fer el gal·lès i que, segons Fontanella, van ser la causa de la disputa, i posterior separació professional, de Napper i Frith. "Per a Frith eren fotos inútils per als seus catàlegs", ha afirmat el comissari, que ha afegit que "és irònic, perquè ara són les fotografies que més ens interessen".

Més enllà de les instantànies de Napper durant la seva pertinença a Francis Frith & Co, la mostra revisa el treball fotogràfic de Frith abans de la creació de la seva empresa, amb fotos d'Egipte i Israel, i les fotos de Napper posteriors al seu acomiadament, centrades a capturar els paisatges del seu Gal·les natal.

Entrades populars