Buscant consens per a les obres de la Franja


El bisbe administrador apostòlic de Lleida, Javier Salinas, va admetre en una carta enviada als rectors de la diòcesi que "totes" les resolucions de l'Església respecte al litigi de les obres de la Franja han estat "favorables" a les tesis del Bisbat de Barbastre-Montsó (Osca), però que "per més que vulgui, no es pot complir de manera immediata" perquè topa amb les lleis civils després de ser peces catalogades en la col·lecció protegida de la llei de patrimoni cultural català.

En la carta, llegida diumenge a les misses de les parròquies de la Diòcesi, el bisbe va reconèixer que "totes" les resolucions eclesiàstiques secunden la tesi d'Aragó, i que "té l'obligació d'enviar a les parròquies de Barbastre-Montsó, d'on procedeixen, les obres d'art en qüestió".

Tot i això, Salines va assenyalar que aquest enviament està "dificultat" pel fet que la Diòcesi de Lleida té les obres adscrites al Consorci del Museu, que és qui les gestiona. A més, va recordar que la Generalitat les va catalogar al seu moment com una col·lecció protegida per la llei de patrimoni cultural català.

Javier Salinas també va dir que el seu antecessor, Francesc Xavier Ciuraneta, "per fidelitat a l'Església", va demanar a la Generalitat que "descatalogués aquestes obres per poder lliurar-les", petició de la qual "encara no s'ha rebut una resposta prou clara".

D'altra banda, va explicar, el bisbe Ciuraneta, atenent al dret eclesiàstic, va presentar un recurs al Tribunal de la Rota Romana demanant que es descobrís jurídicament "la titularitat de les obres, moltes de les quals són a Lleida des de fa més de 100 anys".

Per al bisbe, és "una qüestió complexa des del punt de vista jurídic", en què Lleida "no pot ni vol obviar els decrets del govern d'Església" als quals deu "respecte i obediència". Tot i això, "ara per ara, la Diòcesi de Lleida, per més que vulgui, no pot complir de manera immediata els continus requeriments de la legítima autoritat eclesiàstica. Perquè l'Església no pot, ni vol, esquivar les lleis civils".

Salines va dir que el Bisbat farà "tots els esforços" per poder executar els decrets de l'Església i que, "esperant poder complir la voluntat de l'Església", la Diòcesi i tots els membres del Consorci han proposat "fórmules de col·laboració entre els dos bisbats, perquè els ciutadans puguin gaudir de la contemplació d'aquestes obres d'art".

L'administrador apostòlic va recordar, alhora, que el litigi per les obres de la Franja "no és el centre de l'acció pastoral" i que cal "afrontar-lo amb pau i dignitat". Javier Salinas va assegurar que les relacions entre els bisbats de Lleida i Barbastre-Montsó són "molt cordials".

D'altrabanda, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha reiterat avui la seva voluntat d'arribar "a les formes consorciades que facin falta" amb el Bisbat de Barbastre-Montsó i el Govern d'Aragó per al "gaudi" de les peces de la Franja que es troben al Museu Diocesà de Lleida.

En una entrevista a COM Ràdio recollida per Europa Press, ha recordat que "mai" s'ha "ignorat" la procedència de les obres de la Franja, però que aquestes pertanyen a una col·lecció des de fa més de 100 anys i van ser adquirides per "procediments legítims".

Tresserras ha sostingut que les peces en litigi pertanyen al consorci del Diocesà, format pel Bisbat de Lleida, la Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament de Lleida, i que no van ser obres "requisades o robades", sinó que van passar a formar part de la col·lecció diocesana seguint les ordres del Vaticà.

El titular de Cultura ha explicat que després de l'adquisició "legítima" de les obres hi va haver una partició del Bisbat de Lleida, que va segregar una part del seu territori i va crear el de Barbastre-Montsó. Amb aquesta partició, ha dit, l'Església va determinar que "una part dels béns de les parròquies segregades" formés part del patrimoni de Barbastre, però existien aquestes peces que "feia 100 anys que estaven en una col·lecció".

Després de reiterar que "no hi va haver espoliació" en la compra de les obres de la Franja, Tresserras ha assenyalat que les peces "estan molt ben on són, protegides i a l'abast del públic", i s'ha mostrat obert "a arribar a les formes consorciades que facin falta" amb Aragó "per gaudir-ne".

Entrades populars