Mor Josep Guinovart


El pintor, cartellista, escultor i gravador barceloní Josep Guinovart s'ha mort avui als vuitanta anys a l'Hospital de Barcelona. Format a l'Escola d'Arts i Oficis de la Llotja, Guinovart va treballar amb el grup Dau al Set i fou un dels fundadors del grup Tahull, amb Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats. Segons el crític d'art Daniel Giralt-Miracle la mort de Guinovart representa la pèrdua d'un dels grans pintors de Catalunya que també ha destacat pel seu compromís cívic.


Els anys cinquanta va viatjar a París, on va conèixer l'obra de Matisse i Cézanne i poc després va començar a desenvolupar una tendència informalista i abstracta, fent ús del collage. En paraules de Giralt-Miracle 'va passar d'un realisme més o menys anecdòtic a una abstracció original que seguia la línia americana amb una visió pop pròpia del seu país' així doncs, 'va ser un dels pintors més decisius al trànsit cap a l'avantguarda a Catalunya. Segons Giralt-Miracle, Guinovart va aconseguir una dicció molt personal que va desenvolupar durant tota la seva vida i va esdevenir un pintor del paisatge viscut. És per això que a la seva obra de maduresa hi són presents els elements naturals propis del Mediterrani, però segons Giralt-Miracle no és que Guinovart representés la natura als seus quadres, sinó que n'incorporava la realitat mateixa a les obres.

Des del 1994, la seva obra s'aplega a la fundació privada Espai Guinovart, ubicada a Agramunt (d'on és fill adoptiu). Allà, fins a final d'any s'hi pot veure l'exposició 'Josep Guinovart. Terres i signes de mar', centrada en la seva faceta de gravador. El director de la fundació, Carles Sanuy, ha definit Guinovart com el pintor més important de la seva generació.

Amb motiu del vuitantè aniversari de l'artista, el Museu d'Història de Catalunya també acull l'exposició 'Cartells de Josep Guinovart', que es pot visitar fins el març del 2008 i que mostra la vessant més militant de Guinovart, qui també va destacar pel seu compromís antifranquista.

L'obra de Guinovart fou guardonada, el 1990, amb el Premi Nacional d'Arts Plàstiques del Departament de Cultura de la Generalitat./ Vilaweb

Entrades populars