Nou métode de selecció al MACBA


El Patronat del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) decidirà el procediment de selecció del nou director de la institució, una vegada el seu actual responsable, Manuel Borja-Villel, comuniqui que accepta el càrrec com a nou director del Museu Reina Sofia, anunciat avui pel Ministeri de Cultura, segons han informat a Europa Press fonts de la Generalitat.

Actualment, el patronat del MACBA està format per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació del museu, ja que l'entrada del Ministeri de Cultura al consorci, ja aprovada, està pendent de la ratificació als òrgans de les diferents administracions.

A les últimes vacants als museus catalans, com el Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Picasso de Barcelona, es va optar per l'opció del concurs internacional, i els seus guanyadors van ser Maite Ocaña i Josep Serra, respectivament.

Per la seva banda, l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, l'Associació Catalana de Crítics d'Art i l'Associació de Galeries Independents de Catalunya han reclamat avui que la nova direcció del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) sigui escollida per concurs internacional després que el fins ara director, Manuel Borja-Villel, hagi estat designat per dirigir el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (MNCARS).

En un comunicat, els professionals han demanat un procés "modèlic" que inauguri una "nova manera de fer aquestes coses a Catalunya", pel que s'han dirigit a les institucions titulars del MACBA --Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Fundació MACBA-- per reclamar una convocatòria de concurs internacional.

Concretament, han reclamat que la presentació de candidatures duri el temps suficient per assegurar la participació de professionals de tot el món, arribant la convocatòria a tota la comunitat artística internacional a través de la difusió de les bases.

La selecció, per als professionals, ha de realitzar-se sobre projectes de futur per al MACBA que prevegin la visió de cada artista al context català, estatal i internacional.

A més, la resolució del concurs hauria de confiar-se a un jurat independent format per experts --també artistes-- catalans i estrangers d'alt prestigi i coneixement en art contemporani. El consorci del MACBA hauria de formalitzar un contracte programa amb la nova direcció de cinc anys prorrogables fins a dues vegades.

Les associacions aposten, també, perquè les institucions titulars del MACBA deleguin la seva representació al consorci en experts d'art. L'actual composició és, segons la seva opinió, "majoritàriament política" i és "imprescindible" ampliar la presència d'experts qualificats per assegurar una correcta avaluació científica de la direcció del museu.

Els professionals han aprofitat l'ocasió per expressar la seva "satisfacció" per l'elecció de Borja-Villel, al qual han agraït el seu treball, que, segons la seva opinió, ha acabat amb la "crisi permanent a la qual estava instal·lat el MACBA des de la seva fundació".

Entrades populars