Reus acull una exposició sobre el món dels ibers



Imatge d'una esfinx ibera.

La carpa de la plaça de la Llibertat de Reus (Baix Camp) acull fins al 30 de gener l'exposició itinerant dels ibers que organitza l'Obra Social de La Caixa. La mostra dóna una visió general de la vida d'aquest poble basant-se en reconstruccions, maquetes i audiovisuals, ha explicat el comissari de l'exposició, Lluís Batista.

El recorregut l'obren dos grans torres que simulen l'entrada a un antic poble ibèric i que flanquegen una reproducció a mida real de la Gran Dama Oferent de Cerro de los Santos (Albacete). En un mapa es poden observar els principals pobles de la península amb les seves denominacions. Per àmbits, es mostra l'organització militar i les seves formes de govern; la vida quotidiana amb eines del tèxtil, l'agricultura i la ramaderia; l'escriptura i el comerç amb mostres d'inscripcions en peces de ceràmica, plom o pedra; l'urbanisme i l'arquitectura amb maquetes de poblats existents i una reconstrucció d'un habitatge; i el món religiós i funerari.

En aquest apartat es recrea l'entrada a la tomba de la Dama de Baza i les reproduccions a escala real de la Dama d'Elx i la Serp de Balazote. S'ha optat per donar una visió genèrica de la vida dels ibers amb mostres de tota la península on van habitar des de finals del segle VI aC fins a la dominació romana, sobre el segle I aC. Precisament, sobre el seu llegat a la península no se'n pot saber res tenint en compte que els romans "van arrasar amb tot", segons Batista. La mostra ja es va veure el 2005 a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), i després de Reus anirà a Pontevedra i a Àvila. A la ciutat de Reus es preveuen superar els 30.000 visitants.

Entrades populars