Descoberta la identitat de la Mona Lisa?


Qui és la dona que ha inspirat un dels quadres més bells del món?

Un grup d'acadèmics alemanys de la Universitat de Heidelberg creu haver solucionat l'enigma, de segles d'antiguitat, que hi ha darrere de la identitat de la 'Mona Lisa', el celebèrrim retrat de Leonardo da Vinci, que es troba exposat al museu Louvre de París.

Ara, els experts de Heidelberg asseguren que unes notes apuntades pel conegut de l'autor i treballador de l'Ajuntament de Florència, Agostino Vespucci, en els marges d'un llibre en octubre de l'any 1503 confirmen d'una vegada per totes que Lisa del Giocondo és la model d'un dels retrats més populars del món.

Molts historiadors han estudiat la possibilitat que la somrient dona fos l'amant de Da Vinci, la seva mare o el mateix artista. Tot i això, l'estudi dels acadèmics alemanys concorda amb la hipòtesi més acceptada fins avui, que afirma que la model del quadre va ser Lisa Gherardini, la dona del poderós mercader de Florència Francesco del Giocondo.

El descobriment que va realitzar fa dos anys el doctor Armin Schlechter, un expert en manuscrits, aclareix "tots els dubtes" sobre la identitat de la 'Mona Lisa' i aclareix les "escasses proves" dels documents del segle XVI, que deixaven "moltes possibilitats" obertes a la interpretació, segons un comunicat emès per la biblioteca de la Universitat alemanya.

A les notes que Vespucci va anotar en el seu llibre sobre l'orador romà Ciceró, comparava Leonardo amb l'artista de l'antiga Grècia Apel·les i relatava que el pintor florentí estava realitzant tres quadres alhora, un dels quals seria 'La Gioconda', que significa feliç o alegre, a més de suggerir el sobrenom de la suposada model.

Entrades populars