Dos nous museus nacionals per a Catalunya


El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha presentat avui al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i davant de 150 directors de museus de tot Catalunya el nou pla per reordenar i reequilibrar el sistema museístic que preveu, entre d'altres aspectes, crear dos nous museus nacionals que, sumats als dos ja existents, vertebrin el nou sistema de museus a Catalunya.

Els dos es crearan a Barcelona; un es dedicarà a les ciències socials i l'altre a les ciències naturals, tot i que encara no se'ls ha donat un nom definitiu. El de ciències socials, al qual "internament se l'anomena Museu Catalonia", segons ha revelat el secretari de Cultura, Eduard Voltas, es preveu que s'inauguri al final de la pròxima legislatura i tindrà un edifici central de nova planta amb una ubicació encara per decidir, "però no aïllat" d'altres centres del seu àmbit, per facilitar "que es creïn sinergies".

El de ciències socials serà "molt ambiciós" i se centrarà en l'"era de la globalització", segons Tresserras, perquè estarà "pensat per a la pròxima generació" i equipat amb "les noves tecnologies". Així, s'hi podran fer "viatges virtuals al passat" i es recopilarà la "memòria històrica" sobre la societat catalana "al mig de les altres".

Durant aquesta legislatura es farà el plantejament del projecte i el 2010 presentaran la maqueta, segons Tresseras. Estarà format pels actuals museus d'Història de Catalunya, el d'Arqueologia de Catalunya i per la Xarxa de Museus d'Etnologia.

Pel que fa al nou museu de ciències naturals, Voltas ha assegurat que estan "en converses molt avançades" amb l'Ajuntament de Barcelona i "pendents dels informes tècnics" per ubicar-lo a l'Edifici Fòrum, de planta triangular.

El museu nacional de ciències naturals aglutinaria els actuals de Zoologia, Geologia, el Jardí Botànic i l'Institut Botànic, que actualment depenen de l'Ajuntament.

Entrades populars