Els negatius retrobats de Robert Capa



Prop de 3.000 negatius de fotos de la Guerra Civil espanyola de l'hongarès Robert Capa que es creien perduts han aparegut, set dècades després i a l'altra banda de l'Atlàntic, en una casa a la Ciutat de Mèxic. Les fotos preses pel cèlebre fotògraf i dos col·legues van sobreviure en tres caixes i no se sap del cert com van acabar en mans de Francisco Aguilar González, un general i exdiplomàtic destinat a França, que va participar en la revolució mexicana del 1910 i va morir en la dècada de 1990. Els seus fills van descobrir les caixes quan van vendre la casa del seu pare, però no van creure que fossin documents històrics i les van guardar a l'armari del seu nou habitatge fins que la conservadora i fotògrafa anglesa Trisha Ziff va trucar a la seva porta l'any passat. Ziff, que viu a Mèxic, buscava des del gener del 2007 els negatius després d'haver rebut pistes del Centre Internacional de Fotografia de Nova York que podien existir encara.

"És realment un misteri el que va passar [...]. Com aquests negatius van arribar a Mèxic no estem segurs, només sabem que van anar a parar a mans d'aquest general Aguilar", va dir dilluns Ziff a Reuters en una entrevista telefònica. Capa, nascut a Budapest el 1913, va ser corresponsal gràfic durant la Guerra Civil a Espanya i durant la Segona Guerra Mundial, i va morir quan va trepitjar una mina a Vietnam, on cobria la Primera Guerra d'Indoxina.

Ziff va dir que l'arxiu és invalorable per a la història de la fotografia i és un testimoni sobre el particular estil de Capa, perquè les seves fotos de guerra reflecteixen la seva ideologia. Capa va prendre partit a favor dels republicans durant la Guerra Civil. "Penso que [l'arxiu] conté un gran missatge. Es tracta de fotògrafs que prenen les seves fotos des d'un punt de vista molt específic. Ells recolzaven la causa republicana i les seves imatges vénen des d'aquest espai ideològic", va dir Ziff. Abans de la troballa, que no va ser revelada fins fa un parell de dies, es coneixien unes 500 fotos de Capa de la Guerra Civil espanyola. Una de les frases famoses de Capa era: "si les teves fotos no són prou bones, és que no t'has acostat prou". Les fotografies del nou arxiu no són només de Capa. També inclouen preses fetes per la seva parella, l'alemanya Gerda Taro, i pel polonès David Seymour, que aparentment hauria enviat l'arxiu a Mèxic. Ara els negatius són en mans de l'Institut de Fotografia Contemporània de Nova York, on es planeja exhibir-les en el futur. També es planegen mostres a Mèxic, va dir Ziff.

Entrades populars