Mor l'escultor basc José Manuel Alberdi Elorza


Una de les escultures de José Manuel Alberdi Elorza.

L'escultor azkoitiarra José Manuel Alberdi Elorza, 'Buruntxali', que comptava amb 85 anys d'edat, ha mort aquesta matinada a casa seva a Dénia (Alacant). Segons han informat en un comunicat des de l'Ajuntament de la població guipuscoana, l'artista va llegar tota la seva obra al poble el 2006.

Aquest escultor "polifacètic" va néixer el 29 de maig de 1922 a Azkoitia, on des de molt petit es va introduir al món de la talla de fusta treballant a les decoracions tradicionals del País Basc. Als tretze anys es va traslladar a Sant Sebastià per estudiar dibuix i escultura a l'Escola d'Arts i Oficis. En 1937, durant la Guerra Civil, es va veure obligat a abandonar el seu poble natal i, juntament amb les seves germanes, es va refugiar a Anglaterra. Aquest mateix any ingressa a l'Escola d'Art de Maidenhead.

Durant la Segona Guerra Mundial treballa a les fàbriques de guerra de Birmingham que abandona el 1942. Obté una beca de la Fundació Juan Luis Vives per estudiar Enginyeria Civil, però abandona els estudis per dedicar-se exclusivament a l'escultura. A poc a poc adquireix experiència ajudant a diversos escultors i finalment és nomenat professor d'escultura en Saint Martins School of Art en 1947, càrrec que deixa deu anys més tard per dedicar-se a la seva obra exclusivament.

El 2006, 'Burruntxali' va llegar la seva obra al seu poble natal, Azkoitia i durant un any sencer la seva obra es va poder apreciar al Palacio Intsausti, mentre que actualment es troba repartida entre diferents institucions d'Azkoitia. Entre les seves obres més rellevants, es troba el crist que està ubicat en la Parròquia d'Azkoitia, obra realitzada en honor als seus pares.

Alberdi Elorza era conegut per treballar indistintament tots els materials tradicionals i ser pioner en l'ús de plàstics a Anglaterra. Ha exposat en innombrables galeries a terres britàniques, on ha obtingut diversos premis. També ha exposat en molts altres llocs com la Fita de Basilea, F.I.A.C, a París i també a EUA així com a Art-Eder, de Bilbao, Arco, a Madrid, etcètera. Els seus últims anys els ha dedicat a escultures de gran mida, i és en aquest terreny on ha collit "els seus majors èxits", amb obres a edificis i places de tot Anglaterra i Espanya.

Entrades populars