Demanen prioritat per a la xarxa de museus locals


Un total de 39 directors de museus catalans inclosos al registre oficial de museus de Catalunya han remès avui a la Generalitat un manifest en què reclamen que la xarxa de museus locals sigui una prioritat al pla de museus que va presentar la Conselleria de Cultura el passat 21 de gener al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i que avui han considerat "necessari" i "bo per al sector i per a la societat".

"Fins ara el debat sobre el pla s'ha centrat només sobre el Museu de la Societat", ha explicat el director del Museu Marítim de Barcelona, Roger Marcet, en al·lusió al descontentament dels arqueòlegs catalans per veure inclosa la seva disciplina en el que serà el Museu Nacional de la Societat o 'Museu Catalònia', segons ha revelat el secretari de Cultura, Eduard Voltas. Després, s'ha decidit anomenar-lo 'Museu Nacional d'Història, Arqueologia i Etnologia de Catalunya'.

Marcet, que a més és arqueòleg, ha atribuït les reivindicacions d'aquesta professió a un sentiment "de pèrdua de poder o de representativitat" i a una "ànsia de protecció del seu patrimoni, que és molt feble", fet que els ha portat "a tenir por que el museu d'arqueologia quedés diluït" dins del museu nacional de Ciències Socials.

El col·lectiu de directors de museus que avui han presentat el manifest ha assegurat no estar "ni a favor ni en contra" del museu de Ciències Socials "perquè entre els 39 pot haver-hi sensibilitats diferents", ha indicat Marcet, i ha reclamat en nom d'aquest col·lectiu que la proposta de les xarxes territorials de museus "segueixi endavant".

L'objectiu d'aquest conveni és articular una xarxa que permeti coordinar les polítiques de difusió, conservació i dinamització cultural del patrimoni etnològic que gestionen aquests museus.

Comentaris

Entrades populars