El romànic i la Mediterrània


El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acull des d'avui fins el 18 de maig l'exposició 'El romànic i la Mediterrània. Catalunya, Tolosa i Pisa' en què es mostren un centenar d'obres mestres de museus dels Estats Units, França, Itàlia i Anglaterra i de col·leccions privades, cosa que la converteix en la mostra d'art romànic més important que s'ha realitzat a Catalunya als últims 47 anys.

Segons ha explicat avui la directora del MNAC, Maria Teresa Ocaña, és una "enriquidora aportació sobre l'estudi d'aquest període" que afavorirà una "lectura més pròxima de l'art romànic, que a vegades pot tenir certes dificultats".

La mostra se centra en el període que va de 1120 a 1180, l'època en què va governar el comte Ramon Berenguer IV (1131-1162) i una de les més esplendoroses de la història de Catalunya. A més de la catalana, l'exposició plasma l'obra que es va realitzar durant aquests anys a Tolosa (Llenguadoc) i Pisa (Itàlia), centres artístics de primer ordre.

Els comissaris del MNAC, Jordi Camps i Manuel Castiñeiras, han explicat avui que entre les obres hi ha un diàleg continu a dos nivells: un està relacionat amb el seu origen, ja que les peces s'ubiquen a les sales segons les seves semblances i no segons la seva procedència, de manera que es teixeix, al llarg de la mostra, un trenat tapís de característiques del romànic francès, italià i català.

Entrades populars