Empúries, centre cultural de referència a Europa


El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha apostat avui perquè el jaciment d'Empúries, a L'Escala (Girona), es converteixi en "un dels centres culturals de referència de Catalunya i d'Europa". Per això, ha demanat que la gent "s'animi" a visitar Empúries i comprovi que Catalunya té "una llarga tradició que es remunta a l'antiguitat".

Amb la finalitat de fer d'aquest lloc un referent europeu del món grec i romà, la Conselleria destinarà uns sis milions d'euros a la seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), entre inversions, exposicions i activitats científiques i divulgatives. Tresserras ho ha dit a l'inaugurar avui a Empúries els actes commemoratius del centenari del començament d'aquestes excavacions arqueològiques, que van començar oficialment el 23 de març de 1908 per part de la Junta de Museus de Barcelona, dirigida per l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch.

Un dels grans actes ha estat el d'avui, amb el retorn, gairebé cent anys després, de la figura d'Esculapio, la millor escultura clàssica trobada al mediterràni occidental, que torna restaurat al jaciment. Tresserras ha dit que, amb aquest retorn, "es dóna compliment a una vella reivindicació històrica". La figura del déu grec de la medicina es va trobar a Empúries el 1909. Des d'avui, s'exposa a una sala del Museu d'Empúries.

A l'escultura, que ronda els 900 quilos i els dos metres, se li han restituït 85 fragments trobats durant les excavacions, inclosos els braços. Se li atribueix una antiguitat d'uns 2.200 anys. El conseller ha destacat que es compleix el centenari d'un projecte de "gran ambició cultural i nacional", i ha afegit que Catalunya té "un gran passat, però sobretot un immens futur".

Entrades populars