La desarticulació d'una xarxa de falsificació d'art

La desarticulació d'una xarxa internacional de falsificació d'obres d'art, portada a terme conjuntament pels Mossos d'Esquadra, l'FBI i els Carabinieri italians, ha culminat amb la detenció de vuit persones, sis d'elles de nacionalitat espanyola acusades de falsificar i distribuir a través d'internet obres d'autors com Dalí i Picasso, han informat els Mossos d'Esquadra.

En una roda de premsa conjunta a Chicago (Estats Units), tots els cossos de seguretat cooperants a l'operació, han assegurat que les investigacions van començar fa dos anys, després que les autoritats nord-americanes detectessin un augment "substancial" de les denúncies relacionades amb la compra d'obres d'art falses, la majoria adquirides a través d'una pàgina web de subhastes d'abast mundial.

La investigació va permetre situar l'origen de les falsificacions a Catalunya i Itàlia, cosa que va posar en marxa un operatiu de cooperació entre els cossos policials (els Mossos van iniciar la seva investigació l'abril del 2007), que s'ha saldat amb vuit detencions (sis espanyols, un italià i un francès). Les obres d'art adquirien a internet preus d'entre 1.500 i 20.000 euros.

Entre els detinguts, dos estan relacionats amb la falsificació de les peces, mentre que als altres quatre i als dos estrangers se'ls relaciona amb la distribució. Entre els espanyols que suposadament s'encarregaven de la distribució, es troben tres responsables de galeries d'art i el propietari d'una empresa d'arts gràfiques a Catalunya que feia les reproduccions.

En el marc d'aquesta operació, anomenada Picture, la policia catalana va portar a terme cinc entrades i registres a dos domicilis, un magatzem a la seu de l'empresa gràfica i una galeria d'art, tot a la ciutat de Barcelona. A Granollers, va entrar en una galeria d'art, igual que a Lliçà de Munt (Barcelona), on també es va registrar un altre domicili.

El resultat d'aquestes entrades va ser el decomís de mil obres d'art presumptament falses d'artistes com Miró, Picasso, Dalí, Tàpies, Chagall i Botero, entre d'altres. Totes elles amb els seus corresponents certificats d'autenticitat també falsificats.

En un dels pisos de Barcelona es va trobar una partida important de falsificacions acabades per ser enviades als Estats units. A més, hi va haver decomís de telèfons, gravacions i ordinadors, que s'estan investigant.

El material intervingut s'està analitzant en fundacions i museus catalans que donen fe de l'autenticitat d'obres d'aquests artistes. Per als autors estrangers, s'estan portant a terme gestions oportunes perquè les fundacions d'aquests puguin també participar en la valoració del frau, que podria haver afectat uns 1.000 compradors, segons primeres estimacions de l'FBI.

Els Mossos han apuntat que ja s'han pogut establir les relacions entre els detinguts a Catalunya i la branca de la xarxa establerta a Itàlia, i han afegit que només falta que els carabinieri culminin la seva investigació perquè es pugui donar per finalitzada l'operació.

Entrades populars