Les teories de Masaru Emoto a l'IVAM

El doctor japonés Masaru Emoto (Yokohama, el Japó, 1943), conegut per les seues investigacions sobre la cristal·lització de l'aigua i la seua teoria que l'element líquid té "sentiments", ha visitat hui a l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) l'exposició "Ingestum: Els fluids", en què el realitzador Bigas Luna ha inclòs una instal·lació que ret homenatge a la visió poètica de l'aigua de l'autor japonés Emoto s'ha mostrat gratament sorprés per la mostra i ha aprofitat la seua estada al museu per a explicar la seua filosofia, en què l'aigua és un bé "fonamental per a la vida", ha dit.

La instal·lació, que exhibix fins al 26 d'abril l'IVAM, està realitzada per Carles Torrent i Goio Iturregui, membres de l'Associació d'Amics de Masaru Emoto que hi ha a Espanya. Esta peça està basada en les investigacions del doctor, que ha analitzat al llarg de la seua trajectòria com es formen les diferents classes de vidres depenent de paraules, sons, imatges o sentiments a què s'exposa el líquid.

La instal·lació consistix en un recipient pentagonal ple d'aigua amb la imatge retroil·luminada del vidre hexagonal de l'aigua d'"Amor i Gràcies" d'Emoto a la base. L'aigua continguda en eixe recipient vibra pel so de diferents freqüències sonores i la llum i els sons a l'aigua s'expandixen per un espai de manera laberíntica, que atorga la necessària intimitat de gaudir de l'obra.

La creença que inspira esta peça és que l'aigua és com el "disc dur" de la humanitat, que estén la capacitat de rebre la informació i alhora la pot transmetre i mostrar, per exemple, quan l'ésser humà la beu o en forma de vidres, que mostren l'efecte de l'energia de l'Hado, un concepte japonés que significa vibració.

Per eixe motiu, quan l'aigua es congela s'observen diferents estructures cristal·lines segons la seua constitució bioquímica però també segons la qualitat de la música, de les paraules, de les imatges, dels sentiments o de les instal·lacions amb què ha estat en contacte.

Per a elaborar eixa teoria, Masaru Emoto realitza experiments amb l'aigua seguint un conscienciós procés de congelació durant hores per a comprovar les diferents formes que adquirix quan arriba fins a 25 graus sota zero i anar pujant progressivament de temperatura.

Masaru Emoto s'ha mostrat molt agraït per l'oportunitat de tornar a València, que ja va visitar en una ocasió. Alhora, ha recordat que acaba de participar en els actes previs de l'Expo de Saragossa, dedicada a l'aigua, i ha lloat la direcció d'eixe esdeveniment per elegir "un tema tan important".

Per la seua banda, Bigas Luna ha qualificat l'investigador japonés com "un dels grans savis del segle XXI" i ha assegurat que, des que es va plantejar el projecte d'"Ingestum", que concep com un retorn als fluids fonamentals de la vida, "vaig saber que havia de fer un homenatge a Masaru Emoto".

A l'acte ha estat també present la directora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, que ha destacat la poeticitat de la idea que l'aigua "és sensible i pot reaccionar a coses com la música i els sentiments". / EP

Entrades populars