Luther King vist per Ho Che Anderson


L'Aula de Cultura CAM La Llotgeta de València inaugurarà hui l'exposició "King", una mostra que "humanitza" el mite de l'emblemàtic defensor dels drets civils a través d'un recorregut inèdit per la novel·la gràfica que sobre la seua vida va crear l'autor canadenc Ho Che Anderson. La mostra permet així contemplar vinyetes i esbossos originals d'este autor -responsable també d'altres títols d'èxit com "Black Dogs"- i retre tribut al missatge "absolutament vigent" que va difondre l'activista fins que el van assassinar el 4 d'abril del 1968 a Memphis.

La selecció, que es podrà visitar fins al pròxim 15 de maig, ha estat presentada hui en roda de premsa pel director territorial Obra Social de la CAM, Vicente Botella, i l'editor d'Edicions de Ponent i comissari del projecte, Paco Camarasa.

L'exposició proposa un revelador itinerari per la biografia de Luther King que pretén desvelar l'"home que hi havia darrere del mite amb les seues llums i les seues ombres" i alliberar-lo de la seua imatge santificant i unidimensional, ha explicat Camarasa. Així, a més de la seua faceta pública, es presta atenció al seu vessant com a "home un poc faldiller, espòs o reverend", ha agregat l'especialista.

Per a això, la mostra -en el muntatge de la qual han col·laborat Sento Llobell i Manolo Martín- adopta una estètica "destrossadora" que recorda els guetos nord-americans de població negra on va penetrar el missatge llibertari de Martin Luher King. D'esta manera, les vinyetes i dibuixos originals cedits per l'il·lustrador s'exhibixen sobre uns panells que imiten murs i alguns dels retrats dels protagonistes s'han col·locat a les típiques reixes de ferro que omplin eixos barris.

A més de les il·lustracions, en un apartat es projecta un audiovisual que combina imatges d'una entrevista realitzada a Ho Che Anderson -que pren el seu nom de dos revolucionaris, el vietnamita Ho Chi Minh i el cubà Che Guevara- i escenes històriques de l'època de Luther King com la multitudinària marxa sobre Washington. El muntatge culmina amb un llibre en què s'invita els visitants a escriure els seus somnis i imitar King en el seu discurs més recordat.

Paco Camarasa ha recalcat la importància d'esta obra gràfica, que Anderson va tardar anys a completar. De fet, la va publicar en tres lliuraments, el primer dels quals va vore la llum el 1993 i l'últim, el 1998. La firma valenciana Edicions de Ponent va aconseguir els drets de l'obra a Espanya i la va editar en un únic volum el 2005.

BIOGRAFIA NO AUTORITZADA

"King, una biografía en cómic de Martin Luther King" és la novel·la gràfica que l'ha donat a conéixer mundialment. Es tracta d'una biografia no autoritzada per la família de King que combina ficció i realitat i que ha estat profundament documentada. Ho, després de documentar-se, va estar sis mesos treballant en el guió de la novel·la; quan va començar a dibuixar, anava canviant el guió amb noves idees i introduint nous elements segons anava accedint a nova documentació.

La novel·la, i per tant també l'exposició, reflectixen els diferents estils artístics que desenvolupa este il·lustrador, que van des de les tècniques del còmic més clàssic fins al collage. En alguns dels seus dibuixos guarda, segons ha dit Paco Camarasa, "un cert paregut amb Josep Renau, sobretot amb el de la sèrie 'The American Way of Life'".

La selecció es va poder vore ja a Alacant -la inauguració de la qual va comptar amb la presència de Ho Che Anderson- i després del seu pas per la capital valenciana realitzarà fins al mes d'octubre una itinerància per Palma de Mallorca i Múrcia.

Entrades populars