Aprovada la llei del Consell de les Arts


Els vots dels tres partits del govern han permès d'aprovar avui la llei (pdf) del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya, l'òrgan que assessorarà el govern quant a política cultural i que decidirà el repartiment de les subvencions a la creació artística. Finalment, no hi ha hagut consens, perquè els partits de l'oposició hi han votat en contra: consideren que es manté el risc de politització del Consell, perquè és el president de la Generalitat qui, en última instància, proposarà els onze membres del ple.

CiU demanava que fos el Parlament qui elaborés amb consens dels grups parlamentaris una llista de membres del ple, i que s'hagués d'aprovar per una majoria de dos terços. La diputada de CiU Carme Vidal ha dit que l'ombra de la polèmica per la designació dels membres del consell de govern de la CCMA havia planat en la sessió parlamentària d'avui, pel perill que amb la llei del Consell de les Arts no s'aconsegueixi de deslligar la cultura de la política.

El ple del Consell de les Arts constarà d'onze membres, tres dels quals tindran una dedicació exclusiva i els altres vuit, parcial. Hi haurà un president i dos vice-presidents, que tindran la capacitat executiva per atorgar les subvencions a la creació artística. El Consell també elaborarà un informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts a Catalunya, i en farà de preceptius sobre avantprojectes de llei relacionats amb l'àmbit cultural.

La Plataforma pel Consell de les Arts, que aplega una vintena d'associacions del sector, considera positiva la llei, perquè és el primer pas cap a la despolitització de la gestió cultural i deixa la porta oberta perquè cada cop adquireixi més competències.

Fins ara, l'Entitat Autònoma de Difusió Cultural s'encarregava de gestionar les subvencions a la creació artística, amb un pressupost que rondava els quinze milions d'euros.Vilaweb

Entrades populars