La videoteca de l'IVAC


L'Institut Valencià de Cinematografia Ricardo Muñoz Suay (IVAC)-La Filmoteca compta des de avui amb una nova Videoteca, un espai on es podran consultar prop de 14.000 títols que recorren "l'essencial de la història del cinema" i que aspira a convertir-se en un "punt de trobada" per a tots els amants del seté art.

Les instal·lacions -ubicades al número 3 del carrer del Doctor García Brustenga de València, en plena zona universitària- han estat inaugurades hui per la consellera de Cultura, Trini Miró, el secretari autonòmic del ram, Rafael Miró, i el director de l'IVAC, José Luis Rado, qui ha celebrat l'obertura d'esta seu, ja que entre les "principals missions d'una filmoteca ha d'estar la difusió i divulgació dels fons cinematogràfics", ha subratllat.

La videoteca està concebuda com un espai multiusos en què es portaran a terme tant les funcions pròpies del servici de la videoteca -préstec i visionament 'in situ'- com les tasques de difusió i informació de les activitats organitzades per l'IVAC-La Filmoteca, juntament amb la venda de les seues publicacions.

En esta seu es pot accedir a un total de 13.882 peces -des de fragments d'uns pocs minuts fins a llargmetratges- que s'aniran ampliant progressivament. De fet, s'espera que en "un parell d'anys" este material es duplique, ha apuntat Rado, qui ha garantit que en els fons "no falta res de l'essencial de la història del cinema".

Les cintes es poden vore en tres cabines de visionament que estaran a disposició d'estudiants, investigadors i personal docent, que també tindran l'oportunitat d'obtindre el préstec dels films. Alhora, s'han instal·lat dos punts d'accés i consulta en línia de les bases de dades de la Filmoteca i a les d'àmbit internacional.

La seu disposa a més de dos cambres de conservació, d'uns 60 metres quadrats cadascuna, on es guardaran en condicions adequades de temperatura i humitat tant els arxius cinematogràfics en diversos suports com els de paper (llibres antics i cartells). Els servicis es completen amb un espai on es desenvoluparan activitats de promoció de l'audiovisual i un lloc de venda de les publicacions del segell Edicions de la Filmoteca.

S'han complit vint anys des que la Videoteca va iniciar el seu camí amb la compra a Verónica Sánchez de la seua col·lecció de pel·lícules en format VHS, amb de 821 cintes. Es tractava de cinema espanyol i estranger, clàssic i modern, amb el denominador comú de la qualitat, i es va instituir un dia de préstec a la setmana.

La iniciativa va tindre un èxit inesperat i la massiva afluència d'usuaris va començar a excedir les possibilitats de servici. El perfil de l'usuari era l'estudiant de Comunicació Audiovisual, Imatge i So; d'Història i Geografia; d'Història de l'Art o de Belles Arts, i també professors de les seues disciplines, a més d'investigadors, doctorands, comissaris d'exposicions, directors de museus, dinamitzadors culturals, cineastes, productors i periodistes.

Per esta raó, la situació de la Videoteca, entre Blasco Ibáñez i el campus de Burjassot és "perfecta" per a este servici, ha assegurat José Luis Rado.

Entrades populars