Els barrufets fan 50 anys

El 23 d'octubre de 1958 els Barrufets van aparèixer per primera vegada a la revista belga Spirou com a personatges secundaris de la sèrie Jan i Trencapins, del dibuixant brussel·lès Pierre Culliford (més conegut pel pseudònim Peyo). A casa nostra, aquests petits personatges blaus que viuen en bolets i vesteixen pantalons i barretina blancs van arribar l'any 1967 a les pàgines de la revista Cavall Fort. De l'adaptació al català dels Smurfs, se'n va encarregar l'escriptor i lingüista Albert Jané. Tot i no ser els protagonistes de la sèrie 'Jan i Trencapins', van agradar tant que Peyo va decidir que tinguessin les seves pròpies historietes.

Una vintena llarga de publicacions (traduïdes a quaranta idiomes), un llargmetratge els anys 1980 i més de dos-cents setanta episodis televisius els van consagrar. En el cinquantè aniversari, milers de barrufets s'han proposat recórrer Europa amb visites sorpresa en moltes ciutats.Any Barrufet També formen part del programa de l'Any Barrufet la preparació d'un film amb tècniques d'animació digital 3-D, l'edició d'un nou còmic i aquesta exposició al Belgian Comic Strip Center de Brussel·les.

En aquesta mateixa ciutat se subhasten quinze barrufets ideats per personalitats europees, en benefici de la UNICEF. Al nostre país, les Biblioteques Municipals de Girona s'han sumat a la celebració amb un bloc d'imatges i viatges anomenat Em barrufa viatjar. 'Una nació insòlita' En català hi ha un interessant recurs a la xarxa al voltant dels Barrufets. El juny de 2002, Anna Serrano Òssul va publicar en línia l'assaig Els Barrufets, una nació insòlita, on va destriar els arguments fonamentals de la sèrie de dibuixos animats i hi va exposar les múltiples lectures que se'n poden treure./Vilaweb

Entrades populars