Disseny, fotografia i història al MuVIM

El disseny gràfic i industrial, la fotografia, la recuperació de les figures de la cultura valenciana i gestos de complicitat a fets històrics com el bicentenari de Charles Darwin o la pròxima investidura del president dels Estats Units, Barack Obama, protagonitzen la programació de 2009 del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), que oferirà als visitants un total de 17 exposicions, a més de congressos, cicles de conferències i projeccions i tallers didàctics.

La programació va ser presentada avui en roda de premsa pel delegat de l'àrea de Cultura de la Diputació de València, Salvador Enguix, i el director del MuVIM, Roman de la Calle, qui ha destacat que la proposta d'enguany del centre reafirma la seua condició de "museu de les idees".

El programa del MuVIM per a 2009 inclou 17 exposicions, 23 tallers didàctics, dos congressos, dos jornades i quatre cicles de cinema, així com diferents accions dirigides als més grans incloses en el programa 'El triomf de la raó'.

Les activitats s'han estructurat en cinc grans blocs temàtics dedicats al diàleg entre el disseny gràfic i el disseny industrial; la fotografia; la combinació Història i Museu; recuperar les nostres figures repensar els nostres personatges, i finalment la complicitat entre museu i ciutat.

Així, l'apartat de disseny comprèn les mostres 'Romper las reglas. Carteles suizos de los turbulentos años 80' --en exhibició fins a l'1 de febrer--; 'Tipografía de vanguardia (1908-1936)'; 'México ilustrado. Libros, revistas i carteles (1920-1950)'; 'El cartel comercial moderno de Hungría (1924-1942)', i 'València "Now" Disseny'.

Per la seua banda, la fotografia vindrà de la mà de 'Tejido Humano, Factor Urbano', el 2n Premi fotogràfic Asegur-ART, actualment en exhibició; 'Gerardo Vielba. Retrospectiva (1960-1992)' i 'María Anguera de Sojo. Fotógrafa en Nueva York'.

El bloc històric inclou vuit actuacions, entre elles les mostra 'La misión Dakar-Djibuti, 1931-1933', i 'El fantasma de África. Tras las huellas de l'Afrique fantòme''. A més, el MuVIM se sumarà a la commemoració del bicentenari del naixement de Darwin i del 150 aniversari de la publicació de 'L'origen de les espècies' a través de l'exposició 'Monomanía. Un divertimento sobre Darwin' --que revisarà l'obra de l'autor de la teoria de l'evolució des d'una vessant irònica-- i del cicle de cinema 'Darwin y el ilusionismo'.

El museu també recordarà la celebració del centenari de l'Exposició Regional amb de la fotografia i la il·lustració amb la proposta expositiva 'Valencia 1909. La Exposición Regional. La Colección de ABC'.

Completen esta secció una mostra i una exposició al voltant a la relació "històricament bàsica" entre Maçoneria i Il·lustració; el Congrés sobre Il·lustració i Nacionalisme; el cicle de cinema 'Todos los filmes del presidente', organitzat amb la col·laboració de l'Ambaixada dels Estats Units a Espanya i de les Beques Fulbright, que se celebrarà del 13 al 21 de gener, coincidint amb la pròxima presa de possessió del quaranta-quatrè president dels Estats Units, Barack Obama, i, finalment un cicle de cinema sobre la història del cinema des de l'opció pictòrica.

Baix el lema 'Recuperar nuestras figuras, repensar nuestros personajes' s'agrupen l'exposició 'Francisco Sanz i figures del circ a València', la Documenta 'Juanjo Estellés. Una vida dedicada a la arquitectura' i el Congrés Internacional dedicat al filòsof George Santayana (1863-1957) que se celebrarà el novembre de 2009.

El cinquè bloc és 'Museo y Ciudad' que abraça la selecció 'Velluters', una mostra d'art sociològic que durant 12 setmanes i en 12 mitjans de comunicació diferents abordarà el context de la ciutat reflexionat des de la seua pròpia història. També integren este últim apartat l'exhibició 'Ciutat Vella i Participación Ciudadana' i un cicle de cinema, amb el qual el MuVIM acomiadarà l'any, sobre el 'Futbol, cine i televisión', dirigit per Paco Lloret.

Entre les activitats previstes destaquen també els tallers, dirigits a tots els públics, des dels més petits fins a joves i adults que s'acostin al MuVIM. Temes com la història de València, el circ, els llibres, la fotografia, el color en la pintura, els titelles, la cal·ligrafia àrab, la rebosteria infantil, el maquillatge facial, el teatre, la interculturalitat, el canvi climàtic, els contes, l'enciclopèdia i el segle de les llums, els storyboard, o la màgia abracen algunes de les activitats didàctiques organitzades al museu./EP

Entrades populars