Scan 09

Des d'avui fins al 17 de maig Tarragona serà la seu del festival de fotografia Scan 09, organitzat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat. El festival aplegarà exposicions, projeccions, debats i tallers tant per a fotògrafs novells com per a professionals de la fotografia. El festival Scan és una cita ineludible tant per conèixer les joves promeses com per saber què bull en els cenacles fotogràfics. El tret de sortida serà la inaguració de l'exposició Talent Latent al Mercat Central. De la mà de la veterana comissària Cristina Zelich, aquesta mostra  vol difondre el treball de catorze autors desconeguts escollits entre 223. L'endemà, començarà el circuit d'exposicions per la ciutat, entre les quals cal destacar una sobre els constrastos de l'emirat àrab de Dubai i el treball del fotògraf Pieter Hugo a 'Selected Works', una mirada desconcertant de l'Àfrica contemporània.  

A Scan també hi haurà espai pels fotògrafs artístics tarragonins. A la col·lecció 'El crit' es podrà observar el treball, d'entre d'altres, de 'Lluc Queralt' i 'Toni Navarro'. I a 'La mort no està ben vista', la qual ha participat el reconegut 'Pep Escoda', podrem copsar la màgia de les cues de rodet, sovint rebutjades en calaixos. També un altre treball fet a casa és 'A través del teus ulls', on joves de l'extraradi de Tarragona han fotografiat el seu entorn. Per l'orella Un altre de les suggerents activitats de Scan, serà el diàleg que oferiràn al Teatre Metropol el 13 de maig,  el periodista Ignacio Ramonet, i els fotoperiodistes Pepe Baeza i Clemente Bernard. L'experiència que han dut a terme en el bloc 'La imatge en conflicte', que han destinat a espai virtual de debat i reflexió en l'àmbit de la teoria fotogràfica, els ha portat a oferir aquest diàleg, per parlar del periodisme en guerra i de temes que se'n desprenen, com qui decideix què es mostra, la invisibilitat, o com generar noves imatges per assolir l'atenció de l'espectador. Els últims tres dies estan dedicats a un simpòsium dirigit pel professor de fotografia Pedro Vicente.

En aquesta taula rodona els especialistes convidats debatran sobre teoria fotogràfica i les noves fòrmules per entendre el gènere en un món, que tal i com diu Vicente, està saturat d'imatges. Però no tot es veure i escoltar, també interactuar. Aquest any Scan impartirà tallers de fotografia per a totes les edats. El primer, 'La imatge i el lloc',  el realitzarà el fotògraf Jordi Bernardó, i tractarà sobre la fotografia com a eina per explicar les ciutats i els seus paisatges. L'altre, és un taller adreçat per la canalla d'entre 3 a 4 anys,  perquè aprenguin el llenguatge plàstic com a forma d'expressió.

Entrades populars