El fauvista Kees Van Dongen al Picasso

L'artista que va tenir el seu estudi paret amb paret amb el de Picasso a París i va compartir-hi amistat i model, el fauvista Kees Van Dongen, tindrà la seva primera retrospectiva a Espanya a partir de demà al Museu Picasso de Barcelona.

La mostra intenta desbancar els "tòpics" i "malentesos" sobre la figura de Van Dongen, ha assegurat el director del Museu Picasso, Pepe Serra. Si bé ha estat un artista "de primera línia" estant a París, va decaure, als ulls públics, en traslladar-se a Mònaco i pintar retrats decadents de la burgesia de l'època.

Un total de 78 obres --entre les quals hi ha 18 dibuixos i un gravat-- de l'holandès es combinen amb peces documentals i quatre obres de Picasso en set sales; l'obra inicial és 'Cavall piadós' (1895-1907), una enorme tela de lli que sempre va ocupar un lloc privilegiat en els estudis que va tenir el seu autor a París, i que és una al·legoria personal en tons foscos, a l'estil de Rembrandt.

El gran atractiu d'aquesta exposició és que uneix peces clau i les ordena cronològicament, de manera que es pot observar l'evolució que va tenir l'artista al llarg de la seva extensa i fructífera carrera, ha assegurat avui en roda de premsa el comissari de la mostra i conservador en cap del Centre Pompidou de París, Jean-Michel Bouhours.

En coproducció amb el Musée des Beaux-Arts de Montréal i del Nouveau Musée National de Mònaco, la mostra recalca a Barcelona la voluntat del Museu Picasso de deixar de mostrar l'obra del malagueny aïllada de les seves circumstàncies, perquè del que es tracta és de "repensar Picasso", ha recordat Serra.

A més, Barcelona no és aliena a la figura de l'holandès, malgrat que és un gran desconegut a Espanya, perquè el 1915 la Sala Dalmau va exposar set quadres seus. Aquest és tot el reconeixement que se li ha fet a Espanya, de manera que aquesta mostra "vol suprimir aquesta opacitat que la història de l'art" ha abocat sobre Van Dongen, ha indicat Bouhours. Un apartat de la mostra està dedicat a documentar com es van rebre les obres de l'holandès entre el públic català.

Sobre el quadern de dibuixos de Picasso que van robar ahir del seu museu a París, Serra ha assegurat que no entén com va poder passar: "No tinc ni idea de què ha passat", ha dit, i ha assegurat que les vitrines són un bon sistema de protecció, de manera que li "angoixa" el fet de no saber com han desaparegut els dibuixos.

Valorada en uns vuit milions d'euros, la peça robada contenia més de 30 dibuixos de Picasso. "És un quadern magnífic; és una desgràcia" que hi hagi desaparegut, ha assegurat Serra, que va parlar amb la direcció del Museu Picasso a París ahir a les cinc de la tarda, quan va saber la notícia. "Tant de bo el recuperin", ha reblat.


Entrades populars