Juan Manuel Bonet coordinarà les programacions del Mubag

L'escriptor i crític d'art Juan Manuel Bonet coordinarà durant els anys 2010 i 2011 les programacions culturals del Museu de Belles Arts Gravina (Mubag), de l'Auditori de la Diputació d'Alacant (Adda) i de la Sala d'Exposicions del Palau Provincial, segons ha anunciat hui el president de la institució provincial, José Joaquín Ripoll.

A la presentació hui de la programació expositiva del Mubag per al 2010, Ripoll ha destacat que "Bonet passa a ser part integrant del projecte cultural de la Diputació", tenint en compte que la Diputació desitja "oferir al públic alacantí una oferta artística-cultural global des del punt de vista expositiu".

Esta incorporació de l'ex director de l'IVAM entre 1995 i 2000 i del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia entre 2000 i 2004, "no només afectarà a la programació artística del Mubag, sinó també a la programació de la Sala d'Exposicions del Palau Provincial i de la Sala d'Exposicions que s'ubicarà a l'Auditori".

"Al Palau Provincial ens centrarem especialment en la fotografia i a l'Auditori ens fixarem en el diàleg entre les arts plàstiques i altres disciplines, especialment entre les arts plàstiques i la música", ha afegit.

Actualment, Bonet ostenta la direcció del Consell Internacional de la Fundació Vicente Huidobro i la presidència del Patronat de la Fundació Arxiu Rafael Cansinos Asséns. A més, Bonet és assessor de la col·lecció de pintura europea de Bancaixa i autor de diverses publicacions, i ha estat comissari de nombroses exposicions.

Alhora, Ripoll ha destacat que la Diputació ha "estret molt els llaços amb l'Institut Valencià d'Art Modern, i dins de la coordinació que portarà a terme Bonet, una part substancial tindrà a veure amb esta col·laboració amb l'IVAM".

El president de la institució provincial ha avançat que està previst tancar la "col·laboració permanent" amb el Consorci de Museus, tenint en compte que la línia expositiva de les dos institucions diferix considerablement, i la Diputació se centrarà a dissenyar la seua pròpia oferta expositiva i només col·laborarà amb el Consorci de manera "puntual".

El programa d'exposicions previst per al pròxim any inclourà quatre mostres successives que giraran al voltant al segle XX, etapa "daurada" de les Arts Plàstiques Alacantines.

La primera de les quatre mostres, comissariada per Bonet, serà una reflexió sobre la província d'Alacant com a espai de modernitat, amb els límits cronològics 1900-1960, mentre que la segona tractarà de la generació espanyola del 50 i estarà dirigida per Alfonso de la Torre. 

La següent exposició, a càrrec de Miguel Fernández Cid, explorarà els camins dels 80, i l'última d'este bloc de mostres es realitzarà amb motiu de l'Any Hernandiano i estarà comissariada per Jaime Brihuega.

Bonet ha assenyalat que "en les exposicions haurà obres d'este museu però també dialogaran amb obres que vénen de fora. En concret, en l'exposició Alacant Modern hi ha peces que vénen de la col·lecció de l'Ajuntament d'Alacant, del Reina Sofia, de la CAM, i fins i tot de França, així com de famílies i particulars. En esta mostra vénen obres que han de veure amb este període daurat de la cultura alacantina".

Alhora, de de cara a 2011 està previst que el crític d'art Kevin Power ferma una exposició plural i prospectiva on, a partir dels fons del Mubag corresponents a l'última generació, proposarà una lectura de "per on van les arts plàstiques en este començament de mil·lenni, de la pintura als nous mitjans, passant per l'escultura o la fotografia"./EP

Entrades populars