L'art postal de Ray Johnson arriba al Macba

"El més famós dels artistes desconeguts de Nova York", com solien anomenar a l'artista Ray Johnson, té des d'avui i fins al 10 de gener la seva primera retrospectiva catalana al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), on es reuneixen 300 'collages', obres-objecte i d'art postal de l instigador de l'art per correspondència, que des de 1958 va enviar circulars en què pregava als destinataris que les completessin i tornessin.

A més va ser inventor del Chop Art, fent un joc de paraules amb el Pop Art, del qual també va ser-nr precursor amb els seus retrats satírics d' icones com ara Elvis Presley, James Dean, Marilyn Monroe i Shirley Temple, i amb el seu afany per trossejar 'collages' i reciclar els seus fragments en obres posteriors. Així, es considerava un passapuré d'idees i persones.

També tenia gust per les 'performances', Johnson les anomenava 'Nothing', en oposició al 'Happening', molt en voga en l'època. La seva mort va ser precisament una 'performance' dels res: va avisar els seus amics que faria la millor de les seves actuacions i el 13 de gener de 1995 va saltar d'un pont a Sag Harbour (Long Island) i va morir ofegat al riu.

La mostra de Johnson està en la mateixa planta que la de John Cage, ja que han estat veïns a Nova York i les reflexions sobre l'atzar i la indeterminació de Cage van influir molt en Johnson.

La mostra té la col·laboració de l'espai Raven Row de Londres, on s'ha pogut veure anteriorment en versió reduïda. El comissaris és Alex Sainsbury, que ha comptat amb la col·laboració de la conservadora en cap del Macba, Chus Martínez./EP

Entrades populars