Mor la crítica d'art Maria Lluïsa Borràs

Miró, Joan Brossa i Mª Lluïsa Borràs  


La crítica d'art Maria Lluïsa Borràs va morir dissabte a Palafrugell (Girona) als 78 anys a conseqüència d'una aturada cardiorespiratòria. Era doctora en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona (UB) i va ser professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) entre 1970 i 1974. Va començar a fer crítiques per al setmanari 'Destino' i més endavant per a 'La Vanguardia', amb la qual va col·laborar durant 30 anys.

Borràs (Barcelona, 1932) portava més de 50 anys dedicada al món de l'art, i va destacar per la seva especialització en les avantguardes del segle XX i els seus estudis sobre Francis Picabia, dels quals confessava sentir-se més orgullosa.

Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona, Borràs va viure a Nova York, Londres i París, circumstància essencial per a l'èxit de la seva monografia extensament documentada de Picabia (1985), obra bàsica de l'artista i del Dadaisme.

També va publicar diverses monografies sobre els arquitectes Lluís Domènech i Montaner, Josep Lluís Sert i Antoni Gaudí, l'escultor Eduardo Chillida, el pintor Salvador Dalí i l'escultor i poeta català Moisès Villèlia.

Exdona de l'escriptor i polític Francesc Vicens, va estar molt vinculada als orígens de la Fundació Miró de la qual va ser secretària general i actualment membre del Comitè Executiu del seu patronat, així com també del de la Fundació Joan Brossa.

A més, era membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi i fa poc havia publicat un llibre de l'artista Julio Niebla. Catedràtica de llengua i literatura francesa de la UAB (1982), Borràs també havia publicat obra sobre Andrés Nagel, Floreal, Ramon Pichot i Arthur Cravan.

Maria Lluïsa Borràs serà enterrada demà a les 18.00 hores al tanatori de Palafrugell envoltada de familiars i amics. A les 15.00 hores de demà, s'instal·larà la capella ardent. /EP

Entrades populars