Salvat l'art rupestre de la Granja d’Escarp










Tècnics del Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura han salvat "in extremis" dos blocs de pedra que contenien vuit figures rupestres pintades fa uns 4.000 anys al Barranc de Sant Jaume de la Granja d'Escarp(Segrià) i que es trobaven en perill després d'enfondrar-se la balma en què es trobaven. Amb els permisos de l'ajuntament lleidatà, les restes han estat traslladades al Museu de Lleida per evitar la seva degradació.

Segons els tècnics dels Serveis Territorials de Cultura, les intenses pluges caigudes durant els últims mesos han agreujat la situació fins a provocar el despreniment de la balma, així com els estrats de carbons, margues i roques situats sobre la visera. Les vuit figures rupestres formen part del denominat Arco Rupestre Mediterráneo, declarat patrimoni de la humanitat per la Unesco l'any 1998. La seva importància rau en el fet que sis de les pintures són bitriangulars horitzontals (amb forma de papallona), un format que es pràcticament inexistent.


Davant la impossibilitat de reintegrar els blocs de pedra dins el conjunt original, els arqueòlegs van demanar permís a l'Ajuntament de la Granja d'Escarp per traslladar les peces al Museu de Lleida, i així evitar la seva degradació per les inclemències meteorològiques o els agents erosius. El trasllat es va haver de realitzar amb grues i camions degut el difícil accés que porta fins a l'ermita de Sant Jaume, on es troben les figures.

El director dels Serveis Territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació, Ferran Rella, ha declarat que es pot considerar el final de la història com "feliç" ja que els blocs es conservaran en unes òptimes condicions al Servei d'Atenció Museística del Museu de Lleida. Rella ha assegurat que la intervenció efectuada ha estat un èxit ja que "hem pogut preservar les pintures, cosa que sempre ha estat la nostra prioritat"./La Malla

Entrades populars