Crispetes per exigir cinema en català

La Plataforma per la Llengua repartirà demà crispetes per "posar en evidència" la situació de "desigualtat" que té el català en el cinema en comparació d'altres llengües similars, segons ha informat avui en un comunicat. L'acció començarà a les 12.00 hores a la plaça Villa de Madrid de Barcelona, i durant tot el dia es repartiran crispetes gratis, una manera "simpàtica" i "visual" d'acostar a la ciutadania el debat sobre la futura llei del cinema català.

La idea ´es fer reflexionar la ciutadania sobre la possibilitat que tenen de demanar crispetes al cinema en català o castellà, però no de demanar en quin idioma veure la pel·lícula. Segons estimacions de la Plataforma per la Llengua, la presència del cinema en català a les sales no arriba al 3%, una situació que en part atribueixen a "les inèrcies creades durant la dictadura de Franco". Visiteu el web de la campanya (www.volemcrispetes.cat/) i vegeu-ne els vídeos de presentació a: www.youtube.com/PlataformaxLlengua.

La Plataforma per la Llengua ha llançat aquests dies aquesta campanya, que vol posar en evidència la situació de desigualtat que pateix el català al cinema si la comparem amb altres llengües similars i reclamar-ne una regulació del sector. Per tal de difondre aquest missatge, la Plataforma per la Llengua ha ideat, en col·laboració amb l'agència de publicitat Alícia, aquesta campanya que pretén introduir en la ciutadania de manera simpàtica i visual el debat sobre la situació de la llengua catalana al cinema. Com fer-ho? Utilitzant una imatge impactant i fàcilment identificable amb el cinema, com són les crispetes, i un missatge que remet a una qüestió de drets i que obre la reflexió següent: com és que, mentre a qualsevol cinema, podem demanar crispetes o pedir palomitas, podem beure un refresc o tomar un refresco, no passa el mateix amb les pel·lícules que hi veiem? És a dir: com és que no hi ha una igualtat real de drets en el cinema?

I és que, segons les avaluacions realitzades per la Plataforma per la Llengua, la presència de cinema en català a les nostres pantalles és més que escassa, i no arriba a un 3% de mitjana, malgrat que la norma experimentada en altres mitjans de comunicació i de cultura del país (com la televisió, la ràdio o el teatre) és que a més oferta, més demanda i que a Catalunya el català és rendible. Les xifres ho demostren també al cinema, tot i les precàries condicions d'ubicació, horaris i manca de publicitat de les sessions en català: efectivament, les pel·lícules doblades o subtitulades en català sovint no s'exhibeixen en igualtat de condicions que la versió castellana, ni en les sales més cèntriques ni en els millors horaris, ni tampoc es publiciten de la mateixa manera.

La campanya s'està difonent des de fa dies en diversos suports publicitaris, a través del web http://www.volemcrispetes.cat/ i també mitjançant xarxes socials com Facebook, Twitter o Youtube i diversos clips de vídeo que es faran córrer de manera viral per la xarxa. La iniciativa culminarà amb una acció a la plaça Vila de Madrid que se celebrarà avui amb la col·laboració del restaurant ATN, de l'Ateneu Barcelonès, i durant la qual es repartiran gratuïtament milers de paperines plenes de crispetes durant tot el dia. T'hi esperem!

Entrades populars