Curt.doc premia un film d'animació que denuncia l'esclavitud moderna


La producció sueca «Slaves» va ser premiada tant pel jurat com pel públic.

És possible combinar en un sol film dos gèneres aparentment tan diferents com l'animació i el documental? L'esplèndida producció sueca Slaves. An animated documentary demostra que sí que és possible, i per això el jurat i el públic del festival de curts documentals Curt.doc de Vidreres la van premiar dissabte com la millor de les 21 pel·lícules que es presentaven a concurs. Water in the boat, de David Gutiérrez, va ser el documental finalista, i Con Sandra, de Raúl Cuevas, el millor curt català.
Slaves. An animated documentary, de David Aronowitsch i Hanna Heilborn, parteix d'un valuós document sonor: el testimoni de dos nens del sud del Sudan que van ser segrestats i obligats a ser esclaus d'un grup de milicians avalats pel govern. Els autors del documental van decidir recrear fidelment aquestes converses i il·lustrar-les mitjançant la tècnica de l'animació.

Pel que fa al documental finalista, Water in the boat (Aigua al vaixell), mostra una col·lecció de moments dels passejos que diàriament fa al parc la Ginette Schenk, una dona gran de passat traumàtic, amb el seu estimat gos. El jurat va valorar molt positivament aquesta proposta de documental al voltant d'un personatge que, malgrat tot, lluita per somriure i no defallir.

A Con Sandra, de Raúl Cuevas, elegit millor curt català d'aquesta edició, l'autor conversa amb la seva mare i explora l'experiència de vida de la Sandra, la seva germana, que té síndrome de Down. El jurat el va valorar com un documental directe, desmitificador i emotiu.

Dirty Martini, del realitzador basc Iban del Campo, va rebre una menció especial del jurat. Dirty Martini és una artista de burlesque que ens descobreix alguns dels secrets del seu art a night-clubs i cabarets de l'Off-off-Broadway.

El jurat, format per Paco Poch, Elisabeth Cabeza, Jordi Teis i Imma Merino, va remarcar el gran nivell de les 21 pel·lícules presentades a concurs en aquesta edició. Més de 300 persones han assistit a les activitats del festival, al casino La Unió. En la cerimònia final del Curt.doc, la direcció del festival va lliurar el premi Nanook a Tomàs Mallol i Joaquim Puigvert en reconeixement a les seves trajectòries com a cineastes./ L'AVUI

Entrades populars