La nova temporada d'exposicions

Aquest mes de setembre es reinicia la temporada museística a Barcelona. Una de les exposicions que es podrà veure és la que fa referència als tresors arqueològics de l'Aràbia Saudita, exposats per primera vegada a la ciutat, en una de les mostres més destacades de la temporada que està a punt de començar, en la qual també destaquen la dedicada a la influència de Degas en Picasso i la de joies d'artistes modernistes i d'avantguarda. Al novembre, Caixafòrum inaugurarà l'exposició "Rutes d'Aràbia", actualment en el Louvre, que permetrà veure unes 300 obres, entre elles escultures monumentals, que il·lustraran les diferents cultures que es van succeir a la península aràbiga des de la prehistòria fins als inicis de l'època moderna.

El Museu Picasso de Barcelona acollirà a partir d'octubre una exposició que vincularà, per primera vegada, l'obra de dos dels artistes més importants de l'època moderna: Edgar Degas i Picasso. Aquesta mostra explorarà la fascinació que durant tota la vida va experimentar Picasso pel treball i la personalitat de Degas, i abraçarà àmpliament els mitjans utilitzats pels dos artistes: dibuix, pastís, pintura, escultura, gravat i fotografia. Entre les més de 120 obres dels dos artistes es podran veure alguns exemples documentats de respostes directes de Picasso a l'obra de Degas.

També a partir d'octubre, l'MNAC presentarà "Joies d'artista", que reunirà unes 300 joies realitzades per artistes, des del Modernisme fins a les primeres avantguardes històriques, que dialogaran amb fotografies de moda de l'època, escultures i pintures. En aquesta primera exposició d'aquest tipus organitzada a Catalunya es podran contemplar dissenys originals de Josef Hoffmann, Josep Llimona, Serrurier-Bovy, Manolo Hugué, Paco Durrio, Pau Gargallo, Max Ernst, Salvador Dalí, Georges Braque, Alexander Calder, Pablo Picasso, Julio González i Henri Laurens.

La temporada de Caixafòrum Barcelona arrenca al setembre amb "Humà, massa humà", en què per primera vegada la col·lecció d'art contemporani de la Fundació la Caixa "dialoga" amb obres d'institucions com el Museu Picasso de Barcelona i les fundacions Dalí i Tàpies. En aquesta mostra, obres dels anys 50 i 60 de Picasso, Dalí i Tàpies conviuran amb peces d'Antonio Saura, Manuel Millares, Antoni Clavé, José Guerrero i l'Equip Crònica.

Art britànic contemporani.

A partir de novembre, la Fundació Miró proposa en "Let us face the future", un recorregut per l'art britànic des del final de la II Guerra Mundial fins als anys 60 i presenta, per primera vegada a Espanya, 88 obres d'artistes britànics procedents de les col·leccions del British Council i l'Arts Council, de la Tate Britain i del Pallant House Museum, de Chichester. La mostra s'inicia amb obres d'Henry Moore i Francis Bacon, que mostren l'estat de Gran Bretanya i d'Europa immediatament després de la guerra: l'horror produït pels camps de concentració i l'amenaça sempre present de la bomba atòmica. David Hockney, Anthony Caro, Bridget Riley, Eduardo Paolozzi i Richard Hamilton són altres dels artistes representats en aquesta exposició d'art britànic de postguerra.

La Fundació Caixa Catalunya exposarà en la seva seu de La Pedrera a partir del pròxim mes una exposició antològica dedicada al dissenyador Javier Mariscal i la seva obra, marcada per una notable influència del còmic i la cultura pop. Aquesta exposició submergirà l'espectador en el món multidisciplinari de la "factoria Mariscal" i l'introduirà en el si del procés creatiu del "pare" de Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona'92.

El barroc, al CCCB.

En la programació del CCCB tardorenca destaca l'exposició "El (D)efecte barroc", que serà una exploració del relat identitari del fet hispà i del fet llatí a través d'una anàlisi de les polítiques de la imatge, en la qual un dels seus mites més poderosos ha estat i és el barroc, que ha legitimat una visió interessada de la cultura tant a nivell local com amb la creació d'un gran logo internacional: allò llatí o allò espanyol. A través del cinema, del vídeo, del documental, de l'animació o de la instal·lació, aquesta exposició vol oferir al visitant algunes alternatives en el debat sobre les relacions entre art i poder en societats sumides en conflictes de memòria històrica.

Amb el curiós títol "Està vostè preparat per a la televisió?", el MACBA explorarà a partir de novembre la gramàtica de categories visuals i preposicionals forjades per la televisió i la seva relació amb l'art. L'exposició, que constatarà com la televisió té una capacitat inusitada de transformar-se, cosa que la fa substantiva per a l'art contemporani, permetrà, a més, mostrar una part important, i poc estudiada, d'obres recentment incorporades a la col·lecció del MACBA.

Font: http://www.lamalla.cat/cultura/art/article?id=399455

Entrades populars