El Museu de Belles Arts de Castelló i la 'generació de l'entusiame'
El Museu de Belles Arts de Castelló acull des d'aquest divendres 24 de setembre l'exposició «Pintura, expressionisme i kitsch. La generació de l'entusiasme », una aproximació a la pintura espanyola dels anys setanta i la primera meitat dels vuitanta, comissariada per Joan Robledo. Aquesta mostra s'emmarca dins del conveni de col.laboració de la Fundació Chirivella Soriano amb el Consorci de Museus i pren com a base una selecció d'obres d'aquest període procedents de la col.lecció de la Fundació Chirivella Soriano que es mostren públicament per primera vegada, així com altres obres cedides generosament per altres museus i col.leccions com el Centre Artium de Vitòria.
En paraules de Manuel Chirivella, president de la Fundació Chirivella Soriano, "el període pictòric que analitza aquesta exposició va ser un temps en què van transitar ràpida i coetàniament conceptes com ara la ruptura amb l'art dels 60, la formulació d'un "art nou" pròpiament pictòric, l'obertura de nous camins per a ressuscitar una idea de modernitat encara no conclosa i el "retorns a l'origen" com a explicació de una certa derivada d'alguns pintors espanyols, que van collir, per
altra banda, un gran èxit, cap a un cert expressionisme que, segons el parer alguns crítics, coincideix amb l'anomenat "fi de l'entusiasme".
Aquesta exposició, lluny de ser concebuda com una mostra antològica sobre els pintors i la pintura dels anys setanta i vuitanta, s'articula al voltant d'aspectes com la creació del propi relat generacional, les relacions entre l'alta i la baixa cultura, la reformulació de la pintura a partir de la deconstrucció de valors formalistes i, finalment, la alineació de la pintura espanyola amb les tendències de la pintura postmoderna europea. Per això, a més de les obres exposades, la mostra planteja un recorregut multidireccional a través d'abundant documentació exposada a les sales procedent de publicacions del període i que constitueixen una important font d'informació per acostar-se a la seva comprensió.
També s'han introduït arxius audiovisuals que presenten testimonis dels artistes exposats, prestant especial atenció a les preocupacions amb les que durant aquests anys s'acostaven al seu treball ia qüestions referides a la recepció i interpretació crítica de la seva obra. La exposició s'acompanya d'una acurada publicació en què es recullen els estudis de Joan Robledo Palop, Noemí d'Haro i Daniel A. Verdú Schumann.
Entre els autors que formen part de l'exposició cal destacar Juan Antonio Aguirre, Alfonso Albacete, Carlos Alcolea, Miquel Barceló, José Manuel Broto, Chema Cobo, Gerardo Delgado, Carlos Franco, Ferran García Sevilla, Luis Gordillo, José Guerrero, Menchu Lamas, Carlos León, Victor Mira, Herminio Molero, Antón Patiño, Rafael Pérez Mínguez, Manolo Quejido, José María Sicília.