Acció Cultural del País Valencià celebra el seu 40è aniversari


Acció Cultural del País Valencià (ACPV) celebra el 2011 el seu 40è aniversari reforçant la mobilització per la llengua i amb actes commemoratius el febrer, quan serà l'aniversari exacte, i el 16 d'abril, coincidint amb la manifestació del 25 d'Abril. En una conferència de premsa, l'entitat ha valorat (manifest, pdf) positivament el seu creixement en quatre dècades però remarca la preocupació per la situació de la llengua i la cultura.

ACPV ha reunit avui destacats representants de la societat civil valenciana per anunciar les activitats commemoratives, que barrejaran mobilització i celebració. El coordinador de l'entitat, Toni Gisbert, ha fet un balanç positiu dels èxits de l'entitat en el capítol lingüístic com 'la fi del debat jurídic sobre la unitat de la llengua' però ha mostrat preocupació per l'actual situació política al País Valencià.

El president d'ACPV, Eliseu Climent, ha fet durant la seva intervenció un repàs des dels inicis de l'entitat, l'any 1971, dins d'un context de clandestinitat i d'una il·legalitat que no es va resoldre fins l'any 1978. Climent ha destacat 'la gran sort' d'haver tingut al costat i en aquells inicis gent com Joan Fuster, primer president d'ACPV, Vicent Ventura o l'escultor Andreu Alfaro.

Climent ha repassat breument les quatre dècades d'història d'ACPV, remarcant que els anys 70 del segle passat varen ser 'anys de consolidació i de formació de mestres en la llengua del país'. Climent ha destacat que en aquells anys 'es varen formar més de 10.000 mestres de català, més que a Catalunya i Balears' i que aquest fet va servir per quan, arribada la democràcia es promulgar la Llei d'ús i ensenyament del valencià, el professorat estigués format.

Als anys 80, ha relatat Climent, 'la preocupació d'ACPV va ser l'ensenyament i dels mitjans de comunicació, la democratització de la universitat, els repetidors de TV3 i la primera gran mobilització per tenir una televisió en llengua pròpia al País Valencià'.

La creació de grans institucions com la institució Lluís Vives, l'assemblea de regidors Joan Fuster, l'Institut Villalonga d'economia i empresa i l'apartat científic amb la Joan Baptista Peset, són fruit dels anys 90, 'anys de grans mobilitzacions al país amb el bloc de progrés Jaume I', ha remarcat Climent.

Per Eliseu Climent, aquesta dècada que ara culmina, ACPV ha posat 'especial èmfasi en els serveis jurídics i s'han guanyat batalles en favor de la unitat de la llengua i molts debats de democratització del país'. Totes aquestes accions han finalitzat amb la creació del Centre Octubre, que concentra les seus de les diferents institucions i esdevé un gran centre cultural a la capital del País Valencià. /Font

Entrades populars