Entrevista a Xavier Llovera, director del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) #entrevistes

Patrimoni Gencat entrevista a la seva web a Xavier Llovera, arqueòleg apassionat per la prehistòria que des de l'any 2008 està al capdavant del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC). Abans de la seva arribada el museu, va ser responsable de les Àrees de Recerca Històrica i de Museus i Monuments del Govern d'Andorra. Ell és un dels principals artífex de la transformació del MAC. Durant l'entrevista, ens confessa la seva debilitat pel món púnic d'Eivissa tot i que afirma que a casa seva és moltcontemporani: "no hi tinc ni una sola peça vella".

- El MAC està d'aniversari. Què va significar el naixement del museu fa 75 anys?
- Xavier Llovera (XLL): El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC), juntament amb el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), van suposar la consolidació de la política de museus de la Generalitat republicana. Amb el trasllat de les col·leccions d'arqueologia i art des de la Ciutadella a Montjuïc, s'aconseguien dos "museus de país" que responien a unes polítiques concretes de caràcter nacional.

- Quines activitats heu programat per celebrar l'aniversari del museu?
- Fins al març es podrà veure una exposició petita però molt interessant: "75 imatges / 75 anys" fa un repàs fotogràfic a la trajectòria del museu i conté imatges curioses i sorprenents. També hem editat una primera història del MAC on s'expliquen sobretot els seus inicis i hem programat un cicle de conferències. Unes activitats que volen donar a conèixer el MAC com un museu "amb solera" i, sobretot, amb una gran col·lecció.

- Què trobarà el visitant que s'acosti a l'exposició "75 imatges / 75 anys"?
- Hi trobarà els protagonistes dels canvis en l'arqueologia de principis del segle XX, i que són a l'origen de tot plegat; hi trobarà còpies de peces que s'exhibien a les primeres èpoques. Hi ha curiositats, com per exemple el fet que als inicis el museu es promocionava a les fires de turisme compartint "stand" amb Turisme Costa Brava... I també podrà veure imatges al·lucinants que mostren com es va convertir el Pavelló de les Arts Gràfiques de l'Exposició de 1929 en un museu que, per l'època, era modern: i això que l'electricitat no va arribar a les sales d'exposició fins als anys 60!

- Quina és la teva imatge preferida de l'exposició?
- La imatge de portada de l'exposició i del llibre. S'hi veuen dos treballadors i un tècnic a sobre d'una bastida muntant peces. Treballaven amb els mitjans de l'època, que segurament ara ens semblen horribles i poc professionals però que, als anys 30, van servir per construir un museu modern.

- Fa pocs dies inauguràveu una renovació en profunditat del MAC. Quins han estat els principals canvis?
- Jo diria que hem fet una reforma "lífting" més que una gran reforma. Però després d'un període molt llarg d'estancament, hem treballat a fons per modernitzar-nos i canviar la percepció que es tenia del MAC com un museu vell i polsós. Ara presentem un discurs més actual, noves peces i introduïm l'actualitat de l'arqueologia catalana a través de les exposicions temporals.

- Què hi trobarà el visitant ara que no hi fos fa un any?
- Hi trobarà molts colors; uns espais on s'hi sentirà còmode; peces noves i objectes ben il·luminats; més de 300 peces restaurades; un discurs renovat i que s'acosta a la nostra realitat a través de conceptes actuals; mirades i punts de vista diversos sobre la història i una desena d'audiovisuals que introdueixen des de l'actualitat fins al videoart. I espais innovadors com la Sala Mediterrània, on s'introdueix el concepte sala descans amb peça(un espai fosc, amb un sofà per descansar i una desena de peces de les civilitzacions mediterrànies).

- El museu es renova necessàriament però, què és el que no ha canviat des de 1935?
- Tot ha canviat. Els museus han de ser dinàmics i innovadors perquè la gent els vagi a veure sinó, has de tancar. I la reforma que ara presentem és modesta però molt experimental; i ens consta que està agradant.

- Què significa ser director del Museu d'Arqueologia de Catalunya?
- Vol dir sobretot dedicació: tenir una mica de maldecaps, treballar una mitjana d'onze hores al dia amb vocació d'innovació i pràcticament fer vida de solter!

- El millor moment com a director
- N'hi ha uns quants, però potser destacaria quan vam tenir clar el procés de reforma de l'exposició permanent de Barcelona. Un moment ple d'energia.

- I  el pitjor...
- Quan has de fer front a retalls pressupostaris excessius se't complica molt la vida.

- Un descobriment arqueològic:
- Les últimes excavacions a Empúries i la Draga de Banyoles.

- Una sala del MAC:
- La dels fenicis, amb la deessa Tanit d'Eivissa.

- Una peça del museu:
- La mandíbula de neandertal de Sitges, els collarets de variscita, les peces púniques, la ceràmica àtica...

- Un jaciment:
- Empúries és el gran jaciment de Catalunya. I a nivell internacional, Olduvai (Tanzània).

- Un lloc del patrimoni català:
- El monestir de Sant Pere de Rodes.


Entrades populars