Recuperant la tesi de l'Empordà bressol de l'art romànic

L'any 1961, Alexandre Deulofeu (1903-1978) va publicar el llibre L'empordà. Bressol de l'art romànic, en el qual defensa la tesi del naixement del romànic a l'Empordà i la seva propagació des d'aquesta comarca arreu d'Europa occidental.
 
Aquesta tesi és summament problemàtica al costat de la tesi majoritària que afirma l'origen d'aquest moviment artístic a França i Llombardia al segle X. Tanmateix, com succeeix amb tantes altres teories revolucionàries, els científics necessiten un temps de diàleg i reflexió per a contrastar i assimilar la nova informació. Ara per ara, Deulofeu continua essent un autor proscrit però les seves argumentacions resulten molt interessants i mereixen que hi prestem atenció.
 
 En el següent article recollt a la web de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya, Deulofeu ens presenta una introducció al problema plantejat en aquell llibre i la recepció a les seves tesis per part d'altres autors: Accés a l'article "La tesi de l'Empordà bressol de l'art romànic avui"
 

Entrades populars