El MNAC rep en dipòsit la col·lecció Oriol Maspons

El MNAC rep en dipòsit la col·lecció de fotografies d'Oriol Maspons

Aquest dimarts s'ha signat el conveni que preveu que ingressi al MNAC la col·lecció d'obres del fotògraf barceloní Oriol Maspons (Barcelona, 1928), formada per unes 1.500 fotografies sobre paper realitzades entre els anys 50 i finals dels anys 80. Aquest dipòsit és possible gràcies a la Fundació Elsa Peretti, que finançarà els treballs de documentació, escanejat i neteja de les fotografies que conformen aquest arxiu.

La col·lecció que ingressa al MNAC conté els treballs realitzats per Maspons per a revistes com ara Interview, l'Oeil o Paris Match. També formen part del dipòsit algunes de les imatges que il·lustren els tres llibres de la sèrie Palabra e imagen, publicats per l'editorial Tusquets. Concretament, es tracta de Poeta en Nueva York, de Federico García Lorca, La caza de la perdiz, de Miguel Delibes iToreo de Salón, de Camilo José Cela, tots tres amb fotografies d'Oriol Maspons.

El MNAC, que va presentar el 1998 la mostra retrospectiva Oriol Maspons: L'instant perdut, compta ja entre els seus fons amb 57 peces donades pel fotògraf, a més d'altres 7 fotografies en dipòsit al Museu.

Amb la incorporació d'aquest arxiu, queda representada al MNAC una gran part de la trajectòria d'aquest excel·lent fotògraf barceloní, més de quatre dècades d'intensa activitat en els camps del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat.

L'arxiu Maspons enriqueix especialment el període dels anys 50 i 60 de la col·lecció que conserva el departament de fotografia del MNAC, el qual compta amb unes 6.500 obres dels segles XIX i XX, que abracen els inicis de la fotografia, el pictorialisme, les avantguardes -amb la nova visió i la nova objectivitat- el fotoperiodisme i el neorealisme.

El departament de fotografia del MNAC està constituït, principalment, per donacions com ara les de Joaquim Pla Janini, Emili Bosch, Colita, Carles Fontserè, Emili Godes, Josep Lladó o del propi Maspons; per dipòsits de Josep Masana, Otto Lloyd, Antoni Arissa, o Josep Maria Casals i Aret, entre d'altres, així com també pel Dipòsit del Fons d'Art de la Generalitat de Catalunya, conformat per obres d'una cinquantena de fotògrafs entre els quals figuren Antoni Campañà, Josep Maria Casals i Ariet, Pere Català Pic, Francesc Català Roca o Joan Colom, pel Dipòsit de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya i també per obres de recent adquisició. /Font