El MuVIM, seu de l'Associació Internacional de la Il·lustració

El Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM) serà durant els tres pròxims anys seu de l'Associació Internacional de Ciutats i Entitats de la Il·lustració (AiCEI) després de l'acord unànime adoptat per l'assemblea de socis celebrada el cap de setmana passat a la ciutat gaditana de San Fernando amb motiu de la celebració del bicentenari de les constitució de les Corts de Cadis que van donar pas a la carta magna de 1812, ha informat la Diputació de València en un comunicat.

El director del MuVIM, Javier Varela serà, a partir del pròxim mes de gener, el secretari general executiu de l'AiCEI succeint en esta càrrec al passat secretari general Doroteo López qui, des del Fòrum de la Il·lustració creat el 2001 en el si de la Fundació Ferrol Metropoli, va donar pas a la constitució d'esta Associació Internacional, els Estatuts de la qual s'han aprovat el 2007 a la ciutat de València.

L'AiCEI té entre els seus múltiples objectius el genèric de ser un nexe d'unió entre les ciutats i entitats que han crescut i s'han desenvolupat d'ací als valors materials i immaterials de la Il·lustració i al seu torn fomentar el debat multidisciplinari sobre els diferents aspectes del moviment il·lustrat. Esta associació Internacional al seu torn impulsa activitats artístiques contemporànies o altres que en el temps posterior al període il·lustrat hagin suposat o suposin l'aplicació dels principis que en el seu moment van regir en el període il·lustrat, han explicat les mateixes fonts.

Actualment formen part de l'AICEI en el rang de ciutats els ajuntaments de Madrid i Barcelona este últim a través de l'Institut del Paissatge Urbà. Alhora Cartagena (Múrcia), Es Castell (Menorca) Almacelles (LLEIDA), La Granja de San Ildefonso (Segòvia) San Fernando (Cadis).

Entre les entitats associades es troben La Universitat de Cadis, l'Institut Feijoo d'Estudis del segle XVIII d'Oviedo, la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carlos de València, la Fundació Ferrol Metropoli i el MuVIM.

L'AICEI té una subseu a la capital de Guatemala que fa de pont de comunicació amb ciutats iberoamericanes amb traces urbanístiques il·lustrades. Portugal està representada per la ciutat de Vila Real de Sant Antoni amb clar urbanisme il·lustrat traçat pel marqués de Pombal. A més, està previst que Lisboa també ingresse en l'Associació el pròxim any 2011./EP

Entrades populars