El projecte del nou Museu Picasso d'Horta

Horta de Sant Joan ha engegat la maquinària perquè un dels propòsits de l'any nou, i que es ve arrossegant des de fa anys, comenci a ser una realitat: el nou Museu Picasso. Un grup d'arquitectes gironins treballen en el projecte de reconversió de la Casa Abadia, donada pel Bisbat de Tortosa al març del 2010, i on s'ubicarà el nou centre museístic dedicat a l'artista i a la seva relació amb el poble. La Diputació de Tarragona ha subvencionat amb 53.000 euros la redacció del projecte i el consistori ja treballa en la recerca de finançament, de més d'un milió d'euros, per executar les obres del nou centre. El nou museu ha de convertir-se en un dels grans referents turístics de les Terres de l'Ebre.

Fa anys que la direcció de l'actual Centre Picasso i l'ajuntament d'Horta de Sant Joan insisteix i expliquen fora del poble i del territori la importància cultural que té el lligam de Pablo Picasso amb Horta de Sant Joan. Ho han fet sempre amb les idees molt clares i amb un projecte immillorable i de gran potencial dissenyat i pensat perquè "Horta es pugui convertir en un focus d'atracció cultural mundial". El president del Centre Picasso, Elias Gaston, fa anys que abandera la lluita i la perseverança en convèncer a les administracions de "la joia" en brut que té Catalunya i de la que "encara no se n'ha tret profit". Horta s'emmiralla en el Ceret, al sud de França, on han sabut fer de Picasso i les seves estades un reclam.
Per començar a fer realitat el projecte calia un nou edifici, més espai, i caldrà un pressupost anual adequat. El primer fet ja és una realitat després de la donació de la Casa Abadia per part del Bisbat de Tortosa al municipi. El projecte de reconversió d'aquesta antiga residència eclesiàstica, adossada a l'església de Sant Joan Baptista i al vell mig del nucli antic, està en marxa. El resultat del projecte es presentarà als voltants del mes de març. La Diputació ha finançat la redacció del projecte amb més de 50.000 euros, i la maquinària ja roda per trobar el finançament de les obres, de més d'un milió d'euros.

Segons ha explicat l'alcalde d'Horta, Àngel Ferràs, el projecte s'inclourà en un Pla de Desenvolupament Rural Sostenible (PDRS) amb el que es podria aconseguir entre el 50 i el 100% dels diners necessaris. També a través dels partits, s'ha intentat involucrar al Ministeri de Cultura, el ministre d'Educació, Àngel Gabilondo (amb ancestres lligams familiars amb el poble) i es creua els dits perquè la nova conselleria a la Generalitat "sigui sensible al projecte". "Horta necessita el compromís de les administracions", clama Ferràs.

De fet, des del Centre Picasso, Elias Gaston ho va intentar amb tots els últims consellers de Cultura, Mieras, Mascarell i Tresserras, i que uns per manca de temps en la gestió de la conselleria i altres per l'escassesa de pressupost del departament, no van poder donar una espenta al projecte. El president de l'entitat picassiana assegura que "la forta implicació de la diputació, l'ajuntament i les administracions" i aquesta "empenta moral tan important", els ha ajudat a veure la llum i a tenir esperança.

"Evidentment falta el més difícil: la construcció de l'edifici i el compromís de l'Administració en subvencionar anualment el Centre per fer activitats i exposicions temporals de qualitat. Però el primer pas, un bon projecte arquitectònic, era imprescindible i ja està donat", ha dit Gaston mostrant-se convençut que si el president de la Diputació, Josep Poblet, "ara com a diputat, continua fent costat al Centre, Horta tindrà en un termini de temps no massa llarg un Centre cultural d'interès, no només de país, si no també internacional".

Així ho defensa també Ferràs, que ha assegurat que el consistori treballa amb l'objectiu de convertir el nou museu Picasso "en un referent al territori i al país". "El projecte més ambiciós que pot haver-hi a les Terres de l'Ebre en els propers anys", ha afegit l'alcalde.

El projecte de la nou Museu s'està redactant a Girona i els arquitectes responsables han treballat coordinats amb la direcció del Centre Picasso. L'edifici nou tindrà una sala de conferències i d'imatge, una petita biblioteca amb espai per treballar, un magatzem, i s'estudia encabir-hi un espai per fer tallers per a les escoles. L'exposició permanent que hi ha a l'actual centre, a la Casa Abadia estarà distingida en tres àmbits: primera estada (1898-1899), segona estada (1909) i evocacions (1903 i 1909). Per aquest motiu caldrà una sala d'exposicions temporals "prioritàriament picassianes", com apunta Gaston, perquè mai calgui desmuntar la permanent com passa en l'actualitat.

L'objectiu es molt clar: Horta vol exposar obres originals de Picasso, exposicions que s'han pogut dur a terme a altres ciutats del territori com Tarragona o Tortosa. I no és que no s'hagi fet fins ara però cal potenciar-ho. De fet, en els centenaris de les seves dos estades a Horta, el Centre Picasso va fer un gran desplegament per poder mostrar obra original del pintor i està previst que a finals del 2011 se'n faci una tercera: 'Picasso als Port, estiu 1898'. L'exposició es deu al conveni firmat amb el Museu Picasso de Barcelona que col·labora "amb total predisposició" amb el centre hortolà.
Aquesta mostra comptarà amb obres que Picasso va realitzar en l'estada als Ports, el primer cop que va estar a Horta per poder curar-se de la malaltia de l'escarlatina, i s'emmarcarà en les activitats de commemoració del desè aniversari de la declaració dels Ports com Parc Natural. Segons ha explicat Gaston, el director del Museu Picasso de Barcelona, Pepe Serra, ha ofert també altres exposicions de gravats i dibuixos de Picasso que l'artista va fer de diversos oficis a Horta: pagès, fuster o treballadors del molí de Tafetans, entre altres.

Aquest és un fet important perquè moltes d'aquestes obres pintades a Horta i propietat de centre barceloní no s'exposen al públic. Això dóna esperances al responsables del Centre d'Horta per pensar 'que amb el nou edifici, més ben condicionat, i un pressupost per vigilància, puguem exposar de forma permanent obres de Picasso realitzades a Horta el 1898 i ser dipositaris d'una part de la col·lecció del Museu de Barcelona' ha dit Gaston. /Font

Entrades populars