Ja es pot visitar el Castell de Montsoriu, la millor fortalesa gòtica de Catalunya

Després de gairebé 20 anys d'intervencions arqueològiques i treballs de consolidació i restauració, el Castell de Montsoriu, al peu del Montseny i a tocar de les Guilleries, obre les portes al públic aquest dissabte 29 de gener, ha informat la Diputació de Barcelona a través d'un comunicat. Així, a partir d'ara i durant tots els caps de setmana de l'any, amb un servei de visites guiades, es podrà visitar el que és considerat el millor castell gòtic de Catalunya. Les visites s'han de gestionar a través del web www.montsoriu.cat i també es pot trobar informació al Museu Etnològic del Montseny la Gabella (MEMGA).
 
Les primeres intervencions arqueològiques a Montsoriu, a cavall dels municipis d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu (Selva), es van dur a terme entre els anys 1979 i 1983, per bé que els treballs no es van reprendre de forma continuada i sistemàtica fins al 1993. Aquell any es va celebrar el primer Camp de Treball d'Arqueologia organitzat per l'Institut Català de Serveis a la Joventut de la Generalitat de Catalunya, sota la direcció tècnica del MEMGA.
 
El 1995 el MEMGA va poder reprendre les excavacions programades d'arqueologia, amb el suport del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya. Des d'aleshores, cada any se celebren dues campanyes d'intervenció arqueològica (entre juliol i setembre). El resultat d'aquest conjunt d'actuacions és el que actualment permet conèixer l'evolució arquitectònica d'un conjunt monumental extraordinàriament complex, desenvolupat al llarg de més de 500 anys (segles X-XV), i que suma a la seva història 500 anys més d'oblit, indica la corporació provincial.
 
Tot un compendi d'arquitectura militar medieval catalana
 
El castell de Montsoriu és un dels monuments més importants de Catalunya, i sens dubte una de les millors mostres de l'arquitectura militar medieval catalana. Els treballs arqueològics han permès establir les diverses fases d'evolució del castell (Recinte Sobirà, Pati d'Armes, Recinte Jussà), els sistemes constructius, la planimetria i la recuperació d'objectes de la vida quotidiana de la fortalesa. Segons el comunicat de la Diputació, l'estudi de l'arquitectura militar del recinte, amb la presència de poternes, muralles, merlets, passos de ronda, camins fortificats, barbacanes, adarbs, matacans, bestorres i valls, el configuren com el millor castell gòtic del territori català, cap i casal dels poderosos vescomtes de Girona-Cabrera. Font

Entrades populars