L'IVAM exhibeix el realisme líric del fotògraf Bernie Dechant


L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) acull des d'aquest dijous una exposició del fotògraf i cineasta nord-americà Bernie Dechant que desvetlla el realisme líric de la ciutat a través de la rutina dels seus habitants i dels seus contrastos arquitectònics. La mostra, la primera que inaugura l'IVAM el 2011 i la primera de l'artista a Espanya, està composta per 40 fotografies organitzades en tres cossos de treball en què els analitza l'urbanisme contemporani, els seus objectes i els comportaments humans, i romandrà a la Sala de la Muralla fins al pròxim 20 de març.

Dechant mostra el resultat dels seus viatges per Brasil, Japó, Xina, Marroc i els Estats Units, on la seva atenció es centra damunt els grans complexos arquitectònics i els retrats sobe fons difuminats, amb una visible influència de pintors com Edward Hopper. A través de la seva visió com a estranger, reflecteix el contrast entre la futurista proposta de la Brasília d'Oscar Niemeyer el 1940 i les actuals vessants poblades de faveles, un cosmopolita i colorit Tòquio, l'exotisme del Marroc i l'aglomeració asiàtica. En tots aquests paisatges i escenes, un denominador comú: els moviments, les expressions dels seus habitants i la sensació d'aïllament que evoquen.

El fotògraf, de 38 anys, estableix "vincles" entre "tots els patrons" que visualitza i utilitza el blanc i negre i el color indistintament, a l'espera d'una major experiència professional que fonamenti la seva elecció pel format, segons ha admès en roda de premsa. Dechant va ser un reconegut dissenyador gràfic responsable, entre altres tasques, de la direcció artística de la primera botiga a internet d'Apple, però a principis de la primera dècada d'aquest segle va començar a explorar la fotografia i concretar la seva primera exposició el 2005, a la ciutat brasilera de Curitiba.

Precisament, aquest passat professional indueix la seva atenció cap a les "grans composicions" i els "grans plans arquitectònics", dels que intenta extreure "les seves formes, els seus colors i els seus ritmes", ha assenyalat. Per la seva banda, la directora de l'IVAM, Consuelo Císcar, ha avançat que el pròxim dia 20 s'inaugurarà una exposició "estrella" de Julio González i David Smith, i posteriorment, l'1 de febrer, una altra de l'artista nord-americà Jaspers Jones. /EFE

Entrades populars