«Pa negre» arrasa amb 13 premis Gaudí

Es van confirmar totes les apostes, i com no s'esperava d'altra manera veient la seva trajectòria al Festival de Donosti i les nominacions Goya, el Pa Negre del "director maleït" Agustí Villaronga va arrasar en la gala dels Premis Gaudí del Cinema Català, celebrada ahir a la nit. La gala, ubicada a l'Artèria Paral·lel de Barcelona, va ser presentada per l'ex-Teatre de Guerrilla Quim Masferrer. La que es va definir com una nit high tech va combinar la tecnologia visual amb el contrapunt (òbviament) analògic de l'humorista gironí.

I fins en 13 ocasions es va escoltar el títol de Pa Negre, que amb 15 nominacions es postulava gairebé com a única protagonista de la nit. Va aconseguir guardons de tipus tècnic i d'ambientació (Millor Direcció de Producció per a Álex Castellón, Millor So, Millor Maquillatge i Perruqueria, Millor Vestuari, Millor Direcció Artística per Ana Alvargonzález, Millor Fotografia ), el de Millor Música Original per a José Manuel Pagán, i diverses mencions als seus intèrprets. Així, van pujar a l'escenari Roger Casamajor (Actor Secundari), Marina Comas (Actriu Secundària) i Nora Navas (Actriu Principal). Aquesta darrera era la gran favorita, ja que va ser l'únic guardó que va aconseguir el film a Donosti, enduent-se la Concha de Plata.

Sumant a tots aquests el premi a Millor Guió i Direcció, ambdós per a Agustí Villaronga, el desenllaç de la nit era obvi: finalment, la Millor Pel·lícula de l'any per a l'Acadèmia de Cinema Català acabaria essent, òbviament, per a aquesta adaptació crua de la novel·la d'Emili Teixidor.
Ben poc deixava a la resta de candidates la gran triomfadora de la nit; així doncs, encara més guanyador moral resultava Eduard Fernández, Millor Actor Protagonista per La mosquitera.

Homenatge a Jordi Dauder

Com també es preveia, l'emotiva Bicicleta, cullera, poma de Carles Bosch es va alçar amb el premi a Millor Pel·lícula Documental. La lluita de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall contra l'Alzheimer, combinada amb testimonis de la seva família i científics va recollir una ovació. I per demostrar que el cinema català també surt fora de les nostres fronteres, va haver-hi menció per a un dels blockbusters de la temporada, Buried (Enterrat). Els seus dos guardons van ser com a Millor Pel·lícula en Llengua no Catalana, i al Millor Muntatge. I és que el claustrofòbic thriller de Rodrigo Cortés, protagonitzat per Ryan Reynolds, té en la factura formal una de les seves majors bases. Un altre ambient tancat i opressiu, en aquest cas el de La cinta blanca de Michael Haneke, va ser mereixedor del premi a Millor Pel·lícula Europea. I tot i que sense intriga en ser un premi anunciat, però igualment emocionant, va ser el lliurament del Gaudí d'Honor a un dels actors més reputats de casa: Jordi Dauder. /Font

Entrades populars