Púbol explora la relació entre Dalí i Philippe Halsman

Ara fa setanta anys, Salvador Dalí va conèixer el fotògraf Philippe Halsman als Estats Units. De l'amistat entre el surrealisme i la càmera en va sorgir una col·laboració estreta que va durar 37 anys, durant els quals Dalí i Halsman van conjugar l'experimentació amb la capacitat d'innovació i la sorpresa. Per commemorar l'efemèride, el castell de Púbol (Baix Empordà) acull una exposició temporal sobre aquesta relació, que va deixar instantànies tan representatives com la sèrie 'Dalí Atomicus' o els característics retrats del geni empordanès amb els seus inefables bigotis. L'exposició, dividida en quatre blocs temàtics, aplega 88 fotografies que exploren la col·laboració seguint un ordre cronològic.

Philippe Halsman, reconegut i seriós retratista d'estrelles i l'home que va fer més de 100 portades a la revista 'Life', tenia una part canalla i transgressora que sortia a la llum quan s'ajuntava amb Salvador Dalí. Llavors, deixava de banda les fotografies a Marilyn Monroe, Alfred Hitchcock, John F. Kennedy, Winston Churchill o Pablo Picasso per endinsar-se de ple en un projecte que buscava 'fotografiar el pensament'. Halsman i Dalí van formar tàndem en diverses ocasions durant 37 anys. Ara, aquesta relació es podrà veure en una exposició a Púbol fins el 31 de desembre.

'Semblaven nens petits, jugaven i inventaven coses', ha explicat la filla de Philippe Halsman, Irene. Una relació de motivació i de creació que es veu en les fotografies, que no són les obres finals que els dos genis van crear, sinó que mostren precisament aquest procés de creació i com treballaven plegats. Imatges fetes a través d'un mirall on apareix el mateix Halsman i la seva dona o alguns dels divertits retrats de Dalí i el seu bigoti fent gestos mirant a càmera, la mostra inclou fotografies inèdites que Halsman i Dalí havien descartat.

'Ells eren molt perfeccionistes, i potser feien 38 vegades la mateixa foto fins que quedava perfecta', ha recordat Irene Halsman. La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, ha explicat que precisament en aquestes imatges més quotidianes i no tan perfectes -i que Dalí va conservar durant anys- es pot visualitzar més clarament la relació que tenien els dos creadors. Una relació, detalla, basada en la complicitat, un gran sentit de l'humor compartit i, sobretot, la creativitat perquè sempre buscaven innovar per arribar a un nou concepte d'art ajudats per la innovació tecnològica.

La mostra es divideix en quatre blocs que segueixen un ordre cronològic. El primer és l'anomenat Retrats, que mostra fotos fetes entre 1941 i 1965. Dalí és el protagonista i és en aquest seguit de retrats on hi ha les imatges inèdites que els dos van descartar en el projecte 'Dalí's Mustache. A Photographic Interview'. El segon bloc és el Dalí Atomicus. Una sèrie de fotos inspirades en l'oli de Dalí Leda atòmica i fetes el 1948. Fotos molt conegudes on es veu Dalí pintant a l'aire amb tot d'elements surrealistes en suspensió, també en l'aire.

El tercer bloc és Escultura de la llum. Una sèrie feta el 1950 i inspirada en una foto de Gjon Mill on apareixia Picasso pintant un minotaure amb una llum. Aquesta manera de fer perdurable una obra efímera, feta amb llum, va fascinar els dos artistes que ho van voler fer a la seva manera. Finalment, el quart bloc és el de la conegudíssima sèrie La calavera- o In Voluptate Mors- en què ideen una calavera feta amb cossos de dona nus.

La inauguració de l'exposició temporal Dalí by Halsman marca l'obertura d'una nova temporada del Castell Gala Dalí de Púbol. Amb aquesta exposició obre les portes per tornar-les a tancar el 31 de desembre. /Font

Entrades populars