Exposició de César Domela a la Oriol Galeria de Barcelona



César Domela. La naturalesa de l'estructura
Oriol Galeria d'Art / Barcelona
(28 d'Abril – 02 de juny 2011)

És la mostra més complerta de l'artista mai realitzada en una galeria comercial catalana i de tot l'estat espanyol. L'exposició fa un extens recorregut per la producció artística dels darrers 40 anys de l'artista.

A partir del pròxim 28 d'abril i fins el 2 de juny, Oriol Galeria d'Art presenta una exposició monogràfica de fotografies, fotomuntatges, guaixos, escultures i relleus del pintor César Domela (1900 - 1992). La mostra, titulada "César Domela. La naturalesa de l'estructura", planteja un complert recorregut per la  seva carrera artística a partir de més d'una quarantena d'obres.

La selecció comença amb un conjunt de fotografies que l'artista va realitzar entre els anys 20 i 30 i que ell mateix va titular 'Estudis d'estructura'. D'elles es desprèn la voluntat de l'artista de cercar elements estructurals en la natura per a plasmar- los posteriorment en les composicions abstractes que trobem en els seus relleus.

Aquests, especialment els que Domela va realitzar a partir dels anys 40, són la part central de l'exposició i els acompanyen una sèrie de guaixos així com algunes de les poques escultures que l'artista va realitzar al llarg de la seva carrera artística. Domela va començar a realitzar relleus a partir de la segona meitat dels
anys 20 després de sentir-se desencantat per la rigidesa imposada per l'ortogonalitat 'neoplasticista'. 

Els seus relleus es caracteritzen per la utilització d'un variat registre de materials que van des del metacrilat fins al metall i des de les fustes més nobles fins a la pell de tauró i cocodril. La combinació de materials tan diversos i distants responien a la necessitat d'augmentar la força expressiva i suggeridora de les seves complexes composicions alhora que li permetien distanciar-se de la rigidesa imposada per part de la geometria abstracta del moment.

Tal i com descriu J.M. Foray en el text del Catàleg, "... la trajectòria de Domela és més complexa i menys radical que la dels primers artistes abstractes amb qui es va formar però, en cert sentit, amb el temps sembla més lliure, creativa i, sobretot, més curulla d'ensenyances per als artistes contemporanis. Es tracta d'una obra desenvolupada no tant a partir de les teories sobre l'abstracció com de la barreja amb experimentacions formals i pràctiques dutes a terme per l'artista que feien frontera amb l'art abstracte... En el fons, allò que dóna a Domela un lloc específic i important en l'art modern és la combinació del rigor cerebral de l'abstracció primitiva i de la sensualitat tàctil dels relleus, de les directrius traçades pels pioners de l'abstracció geomètrica i les aportacions provinents d'altres disciplines".

César Domela-Nieuwenhuis va néixer a Amsterdam l'any 1900. Durant els anys 20 s'instal·la a Suïssa on coneix un gran nombre de Dadaistes com Hans Arp, Hugo Ball, Hans Richter i Marianne von Werefkin. També viatja a Berlin on coneix a Arthur Segal, Raoul Haussmann i Alexander Archipenko. És precisament en aquesta època quan decideix dedicar-se plenament a la pintura. L'any 1924 coneix Mondrian i Van Doesburg i s'adhereix al grup 'De Stijl'. Aviat s'aparta dels postulats neoplasticistes i
a partir de l'any 1929 comença a realitzar relleus combinant pintura i materials diversos. 

El 1930 col·labora amb el grup 'Cercle et Carre' i amb 'Abstraction- Creation' i segueix aprofundint en les possibilitats plàstiques que li proporcionen la fotografia i el fotomuntatge. En aquesta època, ja instal·lat definitivament a Paris, introdueix la línia corba a les seves composicions i les seves obres son
seleccionades per formar part d'exposicions tan importants com, per exemple, "Cubism and Abstract Art" (Nova York, 1936). L'any 1940 Peggy Guggenheim adquireix 4 de les seves obres. Durant els anys 40 i 50 desenvolupa completament els seus relleus introduint-hi una gran varietat de materials,
especialment metall, plàstic i fusta. A partir d'aquest moment comença a realitzar alguna de les poques escultures que va fer al llarg de la seva carrera artística. En els anys 60 i 70 la seva obra participa en moltes de les exposicions realitzades a Europa i Amèrica sobre l'art abstracte geomètric. Domela mor a Paris el 30 de desembre de 1992.

Provença 264
08008 Barcelona
Tf: 93 215 2113
Horari: Dilluns a Dissabte de 10h. a 14h. 
i de 16:30h. a 20:30h.

Entrades populars