L’art com a eina per explicar la immigració

Com es pot construir un espai de diàleg que sigui interessant i útil per parlar sobre immigració? El projecte Correspondències Ciutadanes a Europa planteja tractar aquest tema universal a través de la perspectiva dels mateixos ciutadans que viuen en zones amb molt moviment migratori. Les entitats tarragonines Fundació Casal Amic i l'Associació Ariadna han participat en aquest projecte sociocultural, que ha donat fruit en diverses produccions signades per ciutadans de Tarragona, Rennes (França) i Cluj-Napoca (Romania). L'objectiu d'aquesta coproducció a tres bandes ha estat crear missatges potents que ens facin reflexionar sobre un tema de màxima actualitat.

En una època de globalització, la barreja de poblacions implica el creixement de les referències culturals. En aquesta realitat, cal més que mai que les entitats socials posin en marxa projectes integradors que impedeixin l'aïllament dels individus i l'augment de la xenofòbia. Amb l'objectiu d'evitar l'augment de discursos que estigmatitzin els nouvinguts dels barris de ponent de Tarragona i de compartir experiències amb d'altres zones amb una situació similar, la Fundació Casal Amic i l'Associació Ariadna han participat recentment en el projecte Correspondències Ciutadanes, una experiència que vincula els discursos de diferents persones de diferents països a l'entorn d'un problema comú: com es viu i es gestionen els moviments migratòris?

Del mes de setembre al juliol de 2011, les dues entitats tarragonines van treballar intensament en el projecte, aportant testimonis de la ciutat en l'experiència, que s'han unit a les produccions de les associacions Arcs, Topik i L'Âge de la Tortue (Rennes, França) i Partir i AltART (Cluj-Napoca, Romania), un treball conjunt que ha donat forma a un llibre, un documental i una pàgina web sobre el fenomen migratori i les condicions de desenvolupament d'un diàleg intercultural a Europa.

A Tarragona, l'experiència es va dur a terme del 22 de novembre al 12 de desembre, gràcies al suport de de l'Ajuntament de Tarragona, la Direcció General de Joventut i la Diputació de Tarragona i el Fons Europeu. Durant aquests dies, els col·lectius dels barris de Ponent van participar en trobades, es van celebrar reunions de l'equip del projecte i, posteriorment, es van crear produccions per les Correspondències. En total, van participar en l'experiència els ciutadans de ponent, els artistes en residència vinguts de l'estranger i els equips de la Fundació Casal l'Amic i de l'Associació Ariadna, a més d'altres entitats dels barris que van facilitar els contactes necessaris per podeu dur a terme el projecte amb la màxima polifonia de veus i opinions. El treball que es va dur a terme a Tarragona s'unirà amb la resta de produccions per teixir un únic discurs que té molts elements coincidents i que servirà com a element de treball per poder entendre el fenomen migratori des de dins i des de fora, des de totes les arestes de conflicte que significa marxar de casa. /Font

Entrades populars