Retrospectiva de Josep Grau Garriga a Vilafranca

L'Aula de Cultura de Caixa Penedès Fòrum Berger Balaguer acollirà del 5 de maig i fins el 12 de juny una exposició de l'artista Josep Grau Garriga. La mostra consta de 16 obres seleccionades per a aquesta ocasió pel curador Josep Canals, tenint el tèxtil com a element bàsic. Les obres que conformen la mostra són tapissos i pintures, desenvolupades durant els anys vuitanta.

Grau Garriga, nascut a Sant Cugat el 1929, torna a exposar a Catalunya, després de molts anys de no fer-ho, i en l'any que compleix els seus 82 anys. L'artista resideix a França des dels anys vuitanta i és en aquest país veí on ha desenvolupat, principalment, la seva intensa activitat artística de les últimes dècades. Grau Garriga és reconegut arreu com l'artífex de la renovació dels conceptes en l'elaboració del tapís, a nivell de tot l'Estat Espanyol, a través de l'Escola Catalana del tapís de Sant Cugat.

Aquesta fàbrica-escola experimentà amb noves tècniques aplicades al tèxtil i aconseguí un estil propi de fer i entendre l'art del teixit. En aquest projecte hi van participar artistes de diferents generacions, que van aportar cartrons i plantejaments nous a l'art del tapís. Les obres dels artistes que van sorgir foren qualificades mundialment d'Escola Catalana. 

Els antics conceptes de la tapisseria convencional es convertiren en una complexa combinació, sempre canviant, de relleus, formes, composicions, dimensions, volums..., que es concretaren en estructures tridimensionals. Aquí la inventiva i els fets casuals obriren nous i apassionants camins en una nova manera de fer tapís. Així, la idea de fer servir diferents tipus de materials, a manera de collage aplicat directament sobre el teixit, revolucionà la tècnica del tapís. Aquesta tècnica creà una obra en sí mateixa, que no partia d'una pintura com a referent i que deixà de ser plana per a adquirir relleu tridimensional.

Estèticament, el tapís d'escola catalana és majoritàriament d'arrels avantguardistes, i utilitzava cartrons d'artistes coetanis (Miró, Tàpies, Tharrats, Subirachs, Guinovart, Ràfols Casamada i Picasso, entre d'altres).

Grau Garriga ha estat el principal creador de la tapisseria contemporània. Gràcies a la Fundació Caixa Penedès i la Canals Galeria d'art, la seva obra, que té l'arrel del tèxtil, es podrà tornar a veure a diferents ciutats del nostre país, com Vilafranca del Penedès, Sant Cugat del Vallès i Sant Boi de Llobregat.

Grau Garriga, reconegut tant a nivell nacional com internacional, fou director artístic de l'Escola Catalana de Tapís fins a finals dels 60. Ell fou el primer artista que realitzà una exposició individual de tapissos contemporanis a Catalunya, l'any 1964, a la barcelonina sala Gaspar.

Tècnicament i plàsticament ha evolucionat del tapís fet a la manera de Lurçat i ha afegit volums i textures arribant al tapís escultura deslligat del mur. Dins d'aquesta etapa més experimental ha conreat diverses intervencions anomenades environaments (o art ambiental) on la matèria tèxtil ha estat la protagonista, una mostra d'aquest treball és la present exposició de tapissos i pintures de base tèxtil.

Segons es recull al pròleg del catàleg, signat pel reconegut crític d'art i membre fundador del mític grup "Dau al Set" Arnau Puig, les obres de Grau Garriga ens fan "assistir a la màgia de poder viure en els sentiments i les emocions els impactes nets i polits que ofereix l'estètica" i alhora "palpar-hi també el combat i les lluites del nostre temps".

Josep Grau Garriga és un artista català que ha conreat diverses tècniques: la pintura, el dibuix, el gravat, la pintura mural, l'escultura i sobretot el tapís, que l'ha convertit en un dels més destacats artistes del nostre país. Amb prop d'un centenar d'exposicions individuals, ha mostrat la seva obra per Europa i Amèrica. El 1988, el Palau Robert va acollir una gran exposició retrospectiva seva. Després d'haver-se instal·lat als Estats Units durant molts anys, actualment viu i treballa a Anjou (França) des de l'any 1989.

Entrades populars